– Ikke la deg lure av rasende lave priser

«Black Friday» har inntatt landet med supersalg og «priser du ikke har sett maken til». Slik unngår du prisfellene.

Anveig Telle

SPARTE PENGER: Anveig Telle var på jakt etter en ny telefon og sparte over 1000 kroner ved å handle på Black Friday. Hun synes det er fint at man kan gjøre kupp på slike dager.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Tilbudsvarer på løpende bånd slås inn i kassa på det som har blitt landets nye, store kjøpedag, «Black Friday».

– Det er helt enormt og utrolig gøy, og over all forventning, smiler butikksjef Nils-Martin Andreassen hos Elkjøp i Sarpsborg. Utenfor døren til butikken har det stått kø lenge før åpningstid.

Nils-Martin Andreassen

PÅGANG: Nils-Martin Andreassen har hatt stor pågang hele uken etter at de utvidet til Black Week hos Elkjøp i Sarpsborg. Han mener det er bra for næringen å sparke i gang jula.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Nå advarer Forbrukerrådet deg mot å kjøpe varer uten å dobbeltsjekke priser før du handler.

– Sjekk med mobilen

«Black Friday» markerer starten på julehandelen etter Thanksgiving, og har vært amerikanske butikkers store salgsdag i en årrekke. Nå har tilbudsdagen også fått fotfeste her i landet.

– Ikke la deg ikke lure av rasende billige priser, advarer regiondirektør for Forbrukerrådet i Østfold, Follo, Asker og Bærum, Linette Heiberg, som ber deg dobbeltsjekke priser før du handler.

Linette Heiberg

VÆR PÅ VAKT: Det er mange prisfeller å gå i, men bruk telefonen til å sammenligne priser med, er rådet til regiondirektør i Forbrukerrådet, Linette Heiberg.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Hun mener det er all grunn til å være skeptisk, for plakater og gilde farger med fete typer, betyr ikke nødvendigvis en god deal.

– Særlig hvis du vurderer å kjøpe noe som koster litt bør du sjekke markedet. De fleste har en mobil i lomma, og da er det enkelt å avsløre et ellevilt tilbud.

Det er også viktig å merke seg prisene på nett.

– Hvis du handler på nett må du passe på at du kjenner totalprisen. Som regel må du betale frakt og privatpersoner må betale moms.

Butikkene er også forpliktet til å opplyse om førprisen.

– Jukser de med det, er det en sak for Forbrukerombudet.

– Bra dag

Selv om du får noe billig, skal det være bra.

– Klag hvis du ikke får det du skal. Har du handlet med kredittkort, kan du klage til banken hvis ikke butikken ordner opp. De fleste går med en mobil i lomma.

Anveig Telle har benyttet seg av tilbudene på «Black Friday» og har spart over tusen kroner på en ny telefon. Hun er glad hun kan kjøpe noe hun ønsker seg for en billigere penge.

– Jeg synes det er greit at man kan handle billig og du kan få det du ønsker deg billig, sier hun.

Black Friday

LOKKER: Prisene bør absolutt ikke være lavere, selv om de fremstår slik. Ha litt is i magen, mener Forbrukerrådet.

Foto: Kim Jansson / NRK

Handledagen er også viktig for handelsnæringen, mener Andreassen.

– Dagen sparker i gang jula og det synes jeg er både positivt og gøy. Det virker det som om kundene synes også.

Men også han oppfordrer kundene til å sjekke prisene nøye.

– Prisene er gode, men vi ber kundene om å følge med på pris. Det må de gjøre selv. Vi oppfordrer dem til å gjøre det, sier han.