Hopp til innhold

– Universitetet i Oslo i øverste divisjon

Universitetet i Oslo havner på 69. plass på en rangering over verdens 500 beste universiteter. Det gjør at Oslo tilhører universitetenes øverste divisjon, sier rektor.

Da Universitet sto ferdig i 1852 var fargen gråhvit, fantes gress og grus på plassen.

I Norden er det Københavns Universitet (39), Karolinska Institutet (47) og Uppsala universitet (60) som kaprer de beste plassene på lista. Like etterpå kommer altså UiO på 69-plass.

Foto: Øyvind Arntsen / NRK

Universitetet havner på samme plass som i fjor på Academic Ranking of World Universities, skriver Uniforum. Lista offentliggjøres årlig av Shanghai Jiao Tong-universitetet i Kina og er en av flere slike kåringer av verdens beste universiteter.

Går inn i forskningens kvalitet

Ole Petter Ottersen

Ole Petter Ottersen, rektor.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, sier at det er mange slike rangeringer

– Men denne hører til den håndfullen rangeringer som skaper overskrifter. Den er en av de viktigste, den legges merke til. Og det fins enda mange flere av dem, sier Ole Petter Ottersen.

Han mener denne er blant de viktigste fordi den går inn i forskningens kvalitet.

Det er over 10.000 universiteter i verden, Universitetet i Oslo tilhører øverste divisjon, sier Ottersen.

– Vi er godt innenfor en prosent av de beste universitetene i verden.

Likevel skeptisk til kåringen

Også Universitet i Oslo er blant mange som er skeptiske til disse rangeringene over hvilke universiteter som er best, fordi de fokuserer på det som er lett målbart.

– Universiteter er komplekse organisasjoner. Listene tar ikke hensyn til de samfunnsoppgavene vi har, som formidling og innovasjon, utredninger vi lager. I disse listene er det bare noe av oppgavene som vurderes, som publiseringer og siteringer. Men det er bare litt av det vi driver med.

Shanghai-rangeringen baserer seg på antall nobelprisvinnere og mottakere av matteprisen Fields ved universitetene, ansattes publikasjoner i tidsskrifter som Nature og Science og siteringsindekser.

– Nå etableres det nye rangeringer som tar hensyn til universitetenes kompleksitet. De er også basert på at universitetene skal legge vekt på ulike områder.

Ole Petter Ottersen trekker frem Multirank som en slik rangering. Den er lagd i regi av EU-kommisjonen.

Harvard kommer høyest

Amerikanske Harvard ligger på førsteplass på rangeringen, etterfulgt av Stanford, Massachusetts Institute of Technology, Berkeley, Cambridge, Princeton, California Institute of Technology, Columbia, Chicago, Oxford og Yale.

– Effekten av rangeringer er ikke lett å vurdere, men studenter ser jo på dette, og forskere noen ganger når de ser etter samarbeidspartnere. Det påvirker nok hvor attraktive vi er sett fra utlandet, sier Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo til NRK.

NTNU i Trondheim og Universitetet i Bergen er rangert et sted blant de 200 og 300 beste universiteta på denne verdsrankinga, men listen oppgir ikke noen eksakt plassering for disse. Ingen av de andre norske universitetene er med på lista over de 500 beste.