Hopp til innhold

Behandlet 50 skader knyttet til afterski i påsken

Når fjellbygda tidobler innbyggertallet, øker trykket på helsetjenestene. Men et unikt tilbud tar hånd om skader som dukker opp på afterski.

Bruddskade i Hemsedal i påsken 2023

Medisinsk personell i Hemsedal hadde litt å henge fingrene i denne påsken.

Foto: Camilla Underland

– Det er kuttskader etter fall, noe bruddskader og flere tilfeller av rus da. Hvor folk har fått litt for mye drikke på afterski.

Det forteller Ole Christian Nymoen i Hemsedal Medic.

Ole Christian Nymoen i Hemsedal Medic

Ole Christian Nymoen er initiativtaker til Hemsedal Medic.

Foto: Privat

I påsken tidobler fjellbygda i Hallingdal antallet personer. Den kommunale legevakta og ambulansetjenesten har allerede betydelig økt bemanning for å sikre kapasitet og beredskap. Hemsedal Medic ble startet opp, primært med fokus på afterski og nattemiljøet.

De er ute og kan avlaste den vanlige helsetjenesten ved å vurdere om det er noe de kan løse selv, eller om det er behov for å reise til legevakt eller sykehus. Og denne påsken ble det nok å gjøre.

– Det er sånn at når tusenvis av blide folk møtes, og det nytes en del alkohol, så blir det jo skader på grunn av det. Fall på glatt underlag eller fra bord medfører jo ofte skader. Så da trår vi til og hjelper til, sier Nymoen.

– Er det promillen som er det største problemet?

– Vi kan vel si det.

I løpet av påskedagene måtte de ta hånd om 50 personer som skadet seg på nettopp afterski.

Samarbeider med kommunen og turistnæringen

Prosjektet ble startet opp vintersesongen 2018/19, som et samarbeidsprosjekt mellom Hemsedal kommune og turistnæringen. Bakgrunnen var et behov for en forsterket ressurs i noen perioder, spesielt under vintersesongen.

Kommunen huser mange gjester, og det er et høyt aktivitetsnivå og potensial for skader knyttet opp mot fritidsaktiviteter og afterski.

Kommuneoverlege i Hemsedal, Camilla Underland.

Camilla Underland er kommuneoverlege i Hemsedal.

Foto: Caroline Utti / NRK

– Dette er et supplement til den kommunale og sentrale beredskapen, forteller kommuneoverlege Camilla Underland. Hun beskriver det som et kjempespennende prosjekt.

I de fleste kommuner her i landet ville en tilsvarende samling av mennesker nok bli definert som festival eller et stort arrangement. For Hemsedal er tidobling av innbyggertallet en del av den normale driften i helger og høytider.

Les også: Bør lære av denne bygda: – Heilt genialt

Camilla Underland
Camilla Underland

Unikt for Hemsedal

Underland forteller at de har lang tradisjon for å jobbe forebyggende og på tvers med sikkerhet for egen befolkning, ansatte og gjester. Nøkkelen til suksess for akkurat dette prosjektet er at alle ressursene som brukes har ambulansefaglig utdannelse, og at alle har god lokal kunnskap og kjennskap til rutiner og øvrige mannskaper.

– Det er unikt for Hemsedal. Jeg har ikke hørt om tilsvarende prosjekter andre steder, sier Underland.

Var du på afterski i påsken?

Tilstedeværelsen til Hemsedal Medic ute, og ofte som de første som kommer til stedet, har sørget for at resten av helsetjenesten kan prioritere bedre.

– Dette er et lavterskel tilbud og ikke avansert medisinsk behandling. Men det er en trygghet for legevakta, Vestre Viken helseforetak, næringen og befolkningen at vi kan bruke den øvrige beredskapen på en god og nyttig måte, og ikke på unødvendige ting, sier Underland.

Afterski i Hemsedal påsken 2023

Når flere tusen mennesker møtes til fest og moro, kan det også skje skader.

Foto: Ole Christian Nymoen

Hennes inntrykk er at det ikke er mange skader å ta hånd om i Hemsedal, med tanke på at det kan være opp mot 20.000 mennesker innenfor kommunegrensene.

Ifølge Underland hadde legekontoret gjennom påskeuken 2023 totalt 351 «øyeblikkelig hjelp konsultasjoner» Til sammenlikning var det 370 under påsken 2019.

– Det er som forventet egentlig. Jeg tror tallene hadde vært mye høyere uten den forebyggende innsatsen, forklarer Underland.

Hun sier tilbakemeldingene har vært udelt positive.

– Det har vært en fin påske med fantastiske forhold. Vi har truffet riktig på nivået vi har lagt oss på og det kontinuerlige arbeidet over mange år hjelper. Det er mye å gjøre, og alle mann på dekk, men det er vi klare for, sier Underland.

– Hvis vi tenker på at vi har hatt 15.000 innom på de kveldene vi har vært ute, og har 50 skader, så vet jeg ikke hvordan man skal begrense det, supplerer Nymoen.

Les også: Gjør Hemsedal tryggere

Forebyggende virksomhet er nøkkelen til suksess

Nymoen forteller at alle de hjelper er godt fornøyde med den hjelpen de får. Uavhengig av om det er kuttskader, bruddskader eller folk de må passe på som har fått i seg for mye alkohol.

– Jeg tror den forebyggende virksomheten vi driver med her i Hemsedal er en liten nøkkel til suksess, sier han og legger til:

– En ting er jo oss i Hemsedal Medic, men vi har jo også flere vaktselskap som jobber med å forebygge at festligheter ikke utarter.

Oppfordringen fra Nymoen er klokkeklar.

– Fortsett å ha det moro. Uhell det skjer hele tiden dessverre. Det er en del av greia, men vi skal være der og hjelpe til vi, sier han.