Har hjulpet 35 dropout-elever tilbake

Mahad Abuukar Osman tok grep da flere ungdommer fra Somalia havnet på NAV, i kriminelle miljøer og droppet ut av skolen.

Mahad Abuukar Osman

PÅDRIVER: Mahad Abuukar Osman i foreningen Horn of Africa's Youth jobber blant annet med å få ungdom tilbake på skolen.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Det startet med et ran, og deretter mer kriminalitet. Det somaliske miljøet i Østfold, som Mahad Abuukar Osman anså som godt og trygt, begynte å skli ut. Ungdommer begynte å droppe ut av skolen.

– Da startet vi en organisasjon for å redde ungdommene som var på vei ut i et kriminelt miljø, forteller han.

– Mange droppet ut av skolen

Mahad Abuukar Osman, som kom til Norge fra Somalia som 17-åring, likte ikke utviklingen han så starte for et par år siden.

Han fikk med seg en gjeng og startet opp organisasjonen Horn of Africa's Youth. Visjonen deres er å få det somaliske samfunnet i Østfold til å bli et godt fellesskap, bli integrerte, engasjerte og inkluderende.

Mahad Abuukar Osman

KULTURKVELD: Lørdag inviterer de til stor kulturfest i Fredrikstad som en del av det inkluderende arbeidet deres.

Foto: Anette Torjusen / NRK

– Vi skjønte at noe måtte gjøres for ungdommene som havnet i trøbbel på skolen og privat, forklarer han.

De så at fellesnevneren ofte var dropout fra skolen.

– Det var mange som droppet ut av videregående skole. Jeg tror mange gjør det på grunn av fattigdom, de vil tjene seg penger og havner veldig lett i feil miljø. I stedet for skole ender de opp med å selge hasj, narkotika eller å dra til utlandet for å krige, sier han.

– Forstår at de kan gjøre det samme

De starter med å samle ungdommene.

Foreningen får med seg høyt utdannende somaliere til å snakke med disse ungdommene og vise dem at det finnes et mye bedre alternativ, nemlig utdanning og skole.

På et felles seminar treffes de alle sammen.

– Vi inviterte somaliere, kjente folk som var leger, journalister, politikere, advokater og så videre, og det var veldig bra. Det ga faktisk så gode resultater at vi fikk mer en 35 ungdommer tilbake til skolen, smiler han.

Stina Røyrvik

SKRYT: Stina Røyrvik i Fredrikstad kommune er imponert over hva foreningen har fått til. Hun håper det vil inspirere andre også.

Foto: Anette Torjusen / NRK

Tolv av dem har nå søkt seg videre til høgskole og metoden er enkel, mener han. Den er å vise ungdommer at det finnes en fremtid hvis man fullfører skolen.

– De forstår at de kan gjør det samme. Vi er stolte av det som nå har skjedd, men det beste er at de velger utdanning.

Stina Røyrvik, som er koordinator for inkluderingsarbeidet i Fredrikstad, jobber tett med foreningen Horn of Africa's Youth. Hun sier arbeidet de legger ned er svært verdifullt.

– Vi ser at det gir resultater, det engasjerer og skaper engasjement. Det er kjempeviktig det de gjør. Utdanning er viktig for integreringen, og det at de nå også velger høyere utdannelse lover godt for fremtiden.