Er dette skuespill?

Toppblogger med over en halv million visninger på nettet tar seg ikke nær av massiv sjikane.

Video Unge jenter hetses på nett

Videobloggene til 18 år gamle Nathalie Krantz fra Rakkestad har spredd seg som en farsott på Facebook og YouTube, og spørsmålet alle stiller seg er: er videosnuttene av ungjenta ekte eller er det bare skuespill?

– Jeg oppfører meg ikke helt vanlig i videobloggene mine. Jeg er litt dum, kan man kalle det. Men jeg bryr meg ikke så veldig mye hva folk tror, jeg må bare le av det. Jeg vet selv hvordan jeg er til daglig, så de får bare tro hva de vil, sier Krantz.

Les også:

Bloggen til Nathalie har store likhetstrekk med andre blogger som blant annet Life of Barbie, som Heidi Alexandra Olsen står bak. Mange av kommentarene på bloggen til Nathalie går på om dette er ekte, eller om det er en parodi.

Vil bli kjente

Med kraftig brunkrem og mascarakledde vipper har Nathalie tatt nett-Norge med storm. Hun har tilsammen fått over en halv million visninger på nettet og klart det mange unge drømmer om - å bli en internettstjerne.

– Jeg tror det er mange som blogger for å prøve å komme seg opp på topplistene og bli kjente, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Unge jenter hetses på nett

Nathalie Krantz fra Rakkestad opplever å få sjikanerende kommentarer på videobloggene sine.

Foto: Jan Kenneth Bråten/NRK

Negative lesere

Fenomenet som Krantz driver med kalles videoblogging og går ut på å legge ut videosnutter av seg selv på nett. Men det er ikke bare fryd og gammen å bli pop på nettet. På videoene til den unge jenta har det kommet inn over 1000 kommentarer, flere av dem direkte negative.

– Hvorfor har du maling i trynet? Hvorfor har du plagsom stemme? Hvorfor er du så jævla dum? Jeg bryr meg ikke så veldig mye, jeg må bare le av det. Jeg vet selv hvordan jeg er til daglig, så de får bare tro hva de vil, sier Krantz.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blogghets

Disse kommentarene er bare noen få av mange som Nathalie har fått på videobloggene sine.

Foto: Jan Kenneth Bråten/NRK

Medietilsynet advarer

Videblogging har blitt en stor trend, og det florerer av sjikane og mobbing, viser en undersøkelse gjort av Medietilsynet. Den samme undersøkelsen viser at 1 av 10 unge har blitt hetset på nett.

Prosjektleder i Medietilsynet, Thomas Hepsø, anbefaler nå foreldre til å holde et øye med barnas nettbruk.

– Det oppleves veldig ubehagelig av mange når de får stygge meldinger på mobilen eller på nettet, sier Hepsø.

– Mange unge bloggere lever i en slags realityverden og det er veldig viktig at de vet hva slags informasjon de legger ut. Foreldrene bør engasjere seg, være veiledere og sette seg litt inn i hva barn og unge gjør på nettet, sier han.

Unge jenter hetses på nett

Prosjektleder i Medietilsynet, Thomas Hepsø råder foreldre til å følge med på barnas nettbruk.

Foto: Jan Kenneth Bråten/NRK