Hopp til innhold

Unge grupper angriper fremmede

– Vi må spørre oss om vi greier å gjøre nok, sier byrådsleder Raymond Johansen.

Her har gruppevolden skjedd i Oslo

Etter en helg der gjenger med unge menn har gått til angrep på enkeltpersoner, er byrådslederen i Oslo bekymret.

– Det er noen gærninger som synes det er status å slå ned folk. Vi kan ikke akseptere det, sier Raymond Johansen (Ap)

Raymond Johansen

BEKYMRET BYRÅDSLEDER: – Innbyggerne skal føle sikkerhet. Vi må ta de som lager kvalm i deler av byen, sier Raymond Johansen.

Foto: Scanpix

Han mener det ikke er noen enkel løsning på problemet. I morgen skal Johansen møte justisminister Jøran Kallmyr (Frp) og diskutere hva som må til.

– Jeg vil spørre ham om politiet har nok ressurser til å ta tak i dette og til å jobbe forebyggende, sier byrådslederen. Men vi som kommune må også stille oss spørsmålet om vi greier å gjøre nok. Når vi ser de episodene vi nå ser, er vel svaret at ingen av oss har greid å gjøre noe med det, sier Johansen.

Sparket og slo

– Det er ikke uvanlig med en hektisk natt til søndag med bråk og ordensforstyrrelser. Men det vi har lagt merke til er flere personer som går til angrep på en som er alene.

Det sier operasjonsleder Tor Grøttum i Oslo politidistrikt søndag morgen. I løpet av natt til søndag rykket politiet ut til flere steder i hovedstaden der grupper med unge menn hadde sparket og slått ned personer som var for seg selv.

Tor Kristian Grøttum, operasjonsleder Oslo politidistrikt

Operasjonslederen i Oslo-politiet Tor Kristian Grøttum mener det er spesielt mange lignende voldshendelser med unge den siste tiden.

Ifølge Grøttum er de fleste mistenkte menn i slutten av tenårene eller starten av 20-årene.

Jakter flere voldsmenn

En av hendelsene skjedde i Slemdalsveien på Oslos vestkant. Fire-fem personer overfalt en mann i 20-årene ved 2-tiden natt til søndag.

To 17 år gamle gutter er pågrepet, siktet for kroppskrenkelse.

– Guttene er ikke helt ukjent for politiet fra tidligere, sier Grøttum.

Politiet håpet pågripelsene ville lede dem videre i søket etter de andre.

Fem personer er så langt pågrepet i saken, melder politiet klokken 15.45 søndag.

Laster Twitter-innhold

Frykter trend med gruppevold

På tre timer natt til lørdag ble politiet tilkalt 15 ganger på grunn av vold, og flere ganger handlet det om større grupper med unge menn som uprovosert gikk til angrep på enkeltpersoner.

Politiet frykter at det er en ny trend, men etterforsker foreløpig hendelsene individuelt.

– Det som er viktig for oss er å komme raskt til stedet, få raskt kontroll på og pågrepet personer som utøver den type vold. Da får vi tatt dem bort fra gata, sier Grøttum.

Mener frivillige må hjelpe

Høyres gruppeleder i bystyret i Oslo, Eirik Lae Solberg, mener voldsutviklingen i hovedstaden er i ferd med å komme ut av kontroll. Etter en helg med mye vold i Oslo foreslår Høyre å øke støtten til natteravnene og Røde Kors Gatemegling, skriver Aftenposten.

Byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg (H)

FRIVILLIGHET: Eirik Lae Solberg leder Høyres gruppe i Oslo bystyre. Han kritiserer byrådet og ønsker å styrke pengestøtten til frivillige for å bekjempe ungdomskriminaliteten i hovedstaden.

Foto: Nadir Alam / NRK

– Det er veldig alvorlig og opprørende at det er så mye vold, og at det er så mye vold mot tilfeldige ofre. Jeg tror mange - og særlig Oslo kommune - har tatt for lett på utviklingen. Dette er vi nødt til å gjøre noe med, sier han til NRK og fortsetter:

– Det aller viktigste er at politiet prioriterer å finne gjerningspersonene og reiser tiltale mot dem. Oslo kommune må også gjøre mer. Kommunen må samarbeide tettere med politiet og støtte opp om arbeidet til Natteravnene og Røde Kors Gatemegling. Dessverre har det vært kutt i denne støtten. Den bør økes.

Natteravnene fikk 400.000 kroner i kommunal støtte i år, som er noe mindre enn de seneste årene.

Høyre-politikeren mener også at Oslo kommune bør gjenta det de hadde tidligere – egne Oslo-vakter som kontrollerer de mest utsatte områdene og varsler politiet hvis det er situasjoner som er i ferd med å oppstå.