Hopp til innhold

Ungdom til kamp mot julebordsfylla

Ungdom er lei av at foreldrene er fulle før jul.

Øl
Foto: Illustrasjonsfoto / Scanpix

I helgen var ungdom fra hele landet samlet i Drammen for å oppsummere kampanjen "Rolig nå".

Med 2,5 millioner kroner fra sosial- og helsedirektoratet og organisasjonen "Alkokutt" i ryggen, har 40 håndplukkede ungdom oppfordret andre ungdom til å drikke mindre alkohol, og til å begynne å drikke senere.

- Drikk mindre

Kampanjen varer ut året, og nå vil de at voksne skal drikke mindre på julebord.

- Det er ikke noe særlig for barn å se foreldrene rave rundt uten kontroll. Vi sier ikke at de ikke skal drikke, men ikke drikk til du mister kontrollen. Det er rett og slett flaut å høre rykter om at moren din danset på bordet i helga, sier Julia Sivesind fra Lier.

Julia Sivesind
Foto: Mari Hvamb / NRK

Hvordan skal dere nå frem?

- Jeg tror at foreldrene hører på barn og ungdom. Min oppfordring til unge er at de skal si fra at de ikke liker at foreldrene tryner i trappa fordi de er så fulle, sier Sivesind.

Politiet jubler

- Dette er et tankekors for alle som er voksne og foreldre. Når unge kommer med en tilbakemelding om at vår måte å oppføre oss på ikke holder mål, bør en gå i seg selv. Det er flott at ungdom sier fra og tar et ansvar, sier Dag Ebbestad, politioverbetjent ved Drammen politistasjon.

Politiet understreker at det er et problem med fulle voksne og foreldre i julebordsesongen. Ebbestad forteller at han flere ganger har opplevd å måtte ringe hjem til familien for å fortelle at han har en overstadig beruset mor eller far i fyllearresten.

- Slikt er ikke hyggelig.

Derfor tror han at denne kampanjen, som ungdommene setter i gang,  kan ha noe for seg.

- Personlig gjør det inntrykk når ungdom gjør slike ting som dette, og jeg håper andre voksne også tar det til seg, sier Ebbestad.