– Det er ikke sunt å holde på slik i lengden

Mange ungdommer har så mange aktiviteter og mye å forholde seg til i hverdagen at de kan bli syke.

Oda Strand

17 år gamle Oda Marchand Strand fra Lier synes det er morsomt å ha mye å gjøre på fritiden, men er klar over farene i det lange løp.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Det forteller en helsesøster og en psykolog som jobber nært med ungdommer i Drammen.

17 år gamle Oda Marchand Strand fra Lier synes det er vanskelig å skulle velge bort ting fordi hun føler hun går glipp av noe.

Det er hektisk i klassen til 17 år gamle Oda som går dramalinjen i Lier. Det er en halv time til skuespillet Hedda Gabler skal vises, salen fylles med venner og familie, og bak sceneteppet løper andreklassingene frem og tilbake for å gjøre siste forberedelser på scenen.

Men Oda er vant til å ha det travelt. For ved siden av skolen, er hun med i politikken, hun spiller i en teatergruppe og er aktiv i en filmklubb.

Er ikke mye hjemme

– I ukedagene så pleier jeg ikke å være så mye hjemme, jeg får egentlig ikke tid. Jeg har med meg mat når jeg drar på ting rett etter skolen. Det er noe hver dag, og det er mange ting jeg må si nei til også, sier Oda.

Men det er ikke alltid så lett. Oda kikker på ukeplanen på PCen sin. Og enkelte dager hoper aktivitetene seg opp.

– Der for eksempel skulle jeg først på øvelse i et teaterprosjekt, der man konkurrerer om å stå på det Det norske teateret, og etterpå skulle jeg på en skolering. Da måtte jeg ta to ting etter hverandre, og ha med meg alle tingene jeg trengte, sier Oda.

Har hun hull i kalenderen fylles de raskt opp.

– Jeg hadde en helg ledig, og meldte jeg meg på NM i film. Det hadde jeg veldig lyst til, og jeg synes ikke det er noe gøy å ha en hel helg fri og ikke ha noe å gjøre. Da blir jeg stresset, sier Oda.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vibeke Ortun

Vibeke Ortun, helsesøster for ungdom i Drammen, sier at unge ned til 13 år forteller at de ikke har noen fritid.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Klarer ikke å velge bort

Mange ungdommer er i samme situasjon. De klarer ikke å velge vekk ting. Vibeke Ortun er helsesøster for ungdom i Drammen. Unge helt nede i 13-årsalderen forteller henne at de ikke har noen fritid.

– Jeg synes det har økt de to siste årene. Det første året mitt i ungdomshelsetjenesten opplevde jeg ikke åttende-klassinger som ikke visste hva fritiden var. De spørsmålene har jeg fått først de to siste årene. Det blir også støttet av lærerne som sier de opplever at ungdommene har veldig mye å holde på med, sier Ortun.

Urimelig høyt press

Også Helene Wickholm, psykolog i Oppvekstteamet i Drammen får besøk av ungdommer som føler at det blir for mye i hverdagen.

– Det er vanskelig for ungdommene å vite hva som er godt nok, og det er vanskelig å slå seg til ro med de gode prestasjonene man faktisk har og presterer. De har et urimelig høyt press på seg selv til å rekke over alle aktivitetene sine, sier Wickholm.

Og for noen blir forventninger fra skole, foreldre, venner og ikke minst seg selv for mye for dem å takle. De blir rett og slett syke, forteller Ortun.

– Jeg har hatt to jenter i år som har kommet til meg og sagt at de har alvorlig fysiske symptomer på stress. Den ene hadde vært på legevakten på grunn av et besvimelsesanfall som da ikke skyldtes noe annet enn at hun var overarbeidet, stresset og hadde for mye å tenke på, sier Ortun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Helene Wickholm

Helene Wickholm, psykolog i Oppvekstteamet i Drammen sier ungdommer legger et urimelig høyt press på seg selv.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Klar over farene

Oda Marchand Strand er klar over farene ved det høye aktivitetsnivået.

– Det er ikke sunt å holde på slik i lengden, sier hun.

Hun har gjort seg noen tanker om det.

– Etter hvert kan jeg ikke holde på slik lenger. Hvis jeg fortsetter slik i mange år fremover kommer jeg til å dø som 40-åring, sier hun