– Jeg begynte å røyke veldig tidlig. Jeg var vel 14 år. Nå røyker jeg 15 røyk om dagen.
Det forteller Ragnhild Fidjestøl på sin første veiledningstime på Frisklivssentralen i Modum.
Nå har hun bestemt seg for at det er på tide å stumpe røyken for godt. Det nye prøveprosjektet skal hjelpe henne et godt stykke på veien.
Tolv uker med gratis legemidler
Tilbudet er en del av et prøveprosjekt i Vestre Viken, som er finansiert av Helsedirektoratet.
I 21 kommuner kan de som ønsker å slutte å røyke, få gratis legemidler i tolv uker dersom de deltar i et veiledningsprogram.
Veiledningen kan foregå i private samtaler eller i en gruppe.
Heidi Myklemyr, veileder på frisklivssentralen i Modum (t.v.), i samtale med Ragnhild Fidjestøl (t.h.)
Foto: Anders Martin Helle / NRK– Du har tatt kontakt for å slutte å røyke. Men hva er motivasjonen din for å slutte? spør veileder ved Frisklivssentralen i Modum, Heidi Myklemyr.
– Det er jo helsa, da. Så lukter det «høgg» og koster veldig mye. Jeg har også barnebarn som sier de skal kjøpe store ting til meg hvis jeg slutter å røyke. De er veldig interessert i at bestemor skal slutte å røyke, forklarer Ragnhild.
Gode erfaringer i Danmark
Dette er ikke første gang Ragnhild prøver å slutte å røyke. Mange røykere må gjennom flere runder før de blir røykefrie.
Jorunn Killingstad, leder av Frisklivssentralen i Modum mener prosjektet vil hjelpe mange til å stumpe røyken.
Foto: Anders Martin Helle / NRK BuskerudJorunn Killingstad, som er leder på Frisklivssentralen i Modum, forteller at et lignende prosjekt er blitt gjort i Danmark. Resultatene der har vært veldig gode.
– Halvparten av dem som deltok, var røykfrie etter seks måneder, sier Killingstad.
Hoveddelen av prøveprosjektet skjer nå frem mot jul. Da ønsker de å få med så mange som mulig som vil bli røykefrie.
Helsedirektoratet kommer til å evaluere prosjektet etter tre år.
Velger type legemiddel selv
Ragnhild Fidjestøl har prøvd å stumpe røyken flere ganger. Nå håper hun prøveprosjektet kan hjelpe henne til å slutte for godt.
Foto: Anders Martin Helle / NRKDeltakerne i prosjektet vil få kuponger for å hente ut legemiddel i tre omganger mens de deltar i veiledningstimene. De velger selv hvilke type legemiddel de ønsker å prøve, som nikotinplaster eller reseptbelagte legemidler som Champix.
Ragnhild har hatt positive erfaringer med nikotinplaster tidligere og ønsker å bruke disse igjen. På et apotek i Vikersund får hun hentet plaster til en måned. Hun er positivt innstilt til de neste tolv ukene.
– Jeg tror det kommer til å hjelpe. Jeg håper inderlig det. Så da får vi bare krysse fingrene.