Umulig å gjemme seg på sjøen

Politiet finner deg uansett.

Politibåten Røyken og Hurum

Det går fort når den nye politibåten tester ut kreftene i motoren.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Det er 20 grader i lufta og den splitter nye politibåten tester de 250 hestekreftene fra motoren i Oslofjorden. Det finnes båter som går fortere, men politiet kan finne deg likevel. For teknologi og samarbeid gjør at det nå er umulig å gjemme seg på sjøen.

En ting er politibåten på vannet, noe helt annet er teknologien på land. Ved trafikksentralen i Horten kan de følge hvilken som helst båt hele tiden.

– Vår radar ser alle båter, og hvis politiet vil så bistår vi selvsagt dem. Da kan vi spole radarbilde tilbake og følge alle bevegelser i en tidsperiode. Slik kan vi hjelpe med både forsvinninger og ikke minst tyveri, sier trafikkleder Svein Lillevik.

Les også: Politibåten på sjøen i år

Dårlig vær stopper ikke politiet

Trafikksentralens muligheter gjør at politiets oppgave blir enklere.

– I den nye båten her har vi både kart og radar. Vi kan også legge radarbildet over kartet. Det hjelper oss til å navigere sikkert i mørket og i dårlig vær. Samtidig er det verdifullt under en redningsoperasjon blant annet, sier lensmann ved Røyken og Hurum lensmannskontor, Reidar Foss.

Les også: Krever mer synlig politi på Tjøme

Foss og politibetjent Kurt Springer kjører i nærheten av Hurum denne ettermiddagen. Begge er enig at det ikke lenger bare er godværsdager politibåten vil være i bruk.

– Vi vil være ute i nesten all slags vær. Været stopper ikke oss nå lenger, sier Foss.

Se video fra politibåten på vannet:

Ny politibåt på vannet

Ny politibåt på vannet

Vil hindre dødsulykker på sjøen

Politiet prioriterer forebygging når de er ute på sjøen. De vil gjøre alt det de kan for at tragiske ulykker med båt ikke skal skje.

Samtidig vet de av erfaring at området de opererer i har flere slike tragiske hendelser de siste årene.

– Derfor er det viktig at vi har utstyr vi kan stole på hele året, og det kan vi med denne nye båten. Dessuten kan den kjøres av få personer og ikke minst så har den plass til mange hvis vi skulle trenge det, sier Kurt Springer.

Trygghet

Både radar, elektroniske kart, politiradio og VHF finnes om bord, i tillegg til gammeldags kart og kompass hvis teknikken skulle svikte. Teknologi og annerledes organisering gjør at politiet nå mener de har den beste beredskapen noen gang i hele Oslofjorden.

– Sju politidistrikter samarbeider nå om sjøtjenesten, alt for å utnytte ressursene vi har best mulig. Det betyr blant annet lik opplæring, sier lensmann Reidar Foss.

Han mener at det ikke bare er bedre samarbeid innad i politiet som gjør sjøen tryggere. Mange organisasjoner og institusjoner har en beredskap nettopp på vannet.

– Redningsselskapet, kystvakta, losbåter, Røde Kors, helikopter og en rekke andre private og offentlige organisasjoner er ved og på vannet. Sammen med oss vil jeg si at beredskapen er god, sier Foss.