Hopp til innhold

Ulvetelling i grenseland

En omfattende telling av ulv og gaupe skal gjennomføres på svensk side av grensen i vinter. Men snø må man ha for å kunne gjennomføre tellingen.

Ulv

Annethvert år foretas rovdyrtelling i Sverige, og i år samordnes tellingen mellom flere svenske fylker og dette blir dermed den største rovdyrtellingen i Sverige noensinne. Også på norsk side av grensen skal rovdyrene telles, dersom det blir sporsnø.

Foto: Scanpix

Det er en omfattende telling av gaupe og ulv det legges opp til i grenselandet mot Norge.

I Västra Götaland, som grenser inn mot Østfold, skal jegere og andre rovdyrinteresserte ut i skogen for å finne spor etter rovdyrene og få kartlagt bestanden.

Annethvert år foretas tellingen, og i år samordnes tellingen med tilstøtende svenske fylker og dette blir dermed den største rovdyrtellingen i Sverige noensinne.

Telling i Norge

Også på norsk side legges det opp til en telling av rovdyr i vinter.

- Det er fylkesmannen som leder tellingen, men vi i Statens Naturoppsyn bistår i felten, sier oppsynsmann Jan Erik Eggen til NRK.

Han regner emd at det blir telling av rovdyr i Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold.

- Vi har gjennomført slike tellinger tidligere, og er helt avhengige av sporsnø. Tellingen vil foregå i helger i januar og helst før gaupejakta i februar, sier Eggen til NRK.

Også på norsk side er det jegerforeninger, rovdyrinteresserte og viltkontaktene som saumfarer skogen etter spor.

Grenseulv

Den store svenske rovdyrtellingen foregår i Västra Götalands län, i Halland, Jönköping, Örebro og Värmlands län, melder svenske medier.

Der har det svenske jegerforbundet fått oppdraget med å gjennomføre tellingene i helgene i perioden 5. januar til 24. februar. Tellingen skal foregå minst to dager etter det siste snøfallet.

- Når det gjelder ulv forventer vi å treffe grupper av ulv både i  Ed/Halden-området, Edsleskog og i Kroppefjälls-området. Det kan ikke utelukkes at vi også finner spor etter enslige ulver i andre områder, sier Robert Andersson som er ansvarlig for rovdyrtellingen i Västra Götalands län til Lidköpingsnytt.

Flokken i Ed/Halden-området flytter frem og tilbake over grensen og talte i fjor ni dyr.