Hopp til innhold

Ulven som ble skutt var alfahannen

DNA-analyser slår fast at det var alfahannen i Østmarka-reviret som ble skutt på tirsdag.

DNA-analyser slår fast at det var alfahannen i Østmarka-reviret som ble skutt på tirsdag.

ALFAHANNEN SKUTT: Det var ulven vi har kalt «Fenris» som ble skutt i Enebakk tirsdag.

Tirsdag ble en syk ulv funnet på en gård i Enebakk. Hannulven hadde mistet mye av pelsen sin. Han hadde åpne sår, og var for svak til å prøve å komme seg unna da folk kom til.

Ulven måtte skytes, og i dag ble DNA-analysene som viser identiteten til ulven klare.

– Det er alfahannen i Østmarkareviret som vi måtte felle tirsdag, sier Knut Morten Wangen i viltseksjonen i Miljødirektoratet.

Unik situasjon for valpene

Østmarka-reviret har bestått av mor og far og tre valper. Mor ble skutt i oktober med påberopt nødverge. Tirsdag måtte far skytes fordi han var syk.

– Nå er valpene store nok til å klare seg sjøl. De har gått i samme revir som far, men har ikke vært sammen med ham hver dag, sier Knut Morten Wangen i Miljødirektoratet.

Petter Wabakken er ulveforsker ved Høgskolen i Hedmark. Han mener det er vanskelig å si sikkert hvordan det går med valpene uten foreldre.

– Jeg har jobbet med ulv i 38 år, og jeg har ikke erfart valpekull uten foreldre der det heller ikke er eldre søsken i reviret. Men disse valpene ser store ut, det gjør de, sier Petter Wabakken, ulveforsker.

I vanlige tilfeller går de fleste ettåringene ut av reviret mellom mars og juni. Hvis en forelder dør blir ungene oftest i reviret i lengre tid, og vanligvis blir de da foret av andre ulver.

– Vi vil se hva valpene lever av, om de blir i området eller vandrer rundt, om de klarer å jakte på egenhånd og om de overlever.

Skal følge nøye med valpene

Høgskolen i Hedmark skal følge valpene nøye fremover. De siste ukene med nysnø har gitt forskerne gode sporingsmuligheter. Og forskerne har ikke sett tegn på avvikende adferd hos valpene, heller ikke etter at far døde.

– Så langt ser vi ingen endring i adferd, sier Petter Wabakken.

Endel mennesker i området rundt Østmarka har vært redde for at fellinga av far tirsdag skulle føre til at valpene ville bli mer nærgående mot folk i jakten på mat.

– Disse ulvene er nært folk i utgangspunktet. Men det er ingen grunn til å vente noe stort problem, sier Knut Morten Wangen i Miljødirektoratet.

Tre ulv på en skogsvei i Lørenskog

Her er alfahannen sammen med to av valpene for ganske nøyaktig ett år siden.

Foto: Marius Angvik