Hopp til innhold

Ulven lot seg ikke skremme av traktoren da den dukket opp på jordet

Mens ulven snuste på de store maskinene og lekte seg på et jorde i Ski, dro Eivind Skuterud opp mobilen og filmet. – Den var like nysgjerrig på oss, som vi var på den.

Eivind Skuterud var ute i traktoren, da det dukket opp en ulv på jorde

SE VIDEO: – Det er helt sprøtt, sier Eivind Skuterud, mens han filmer den nysgjerrige ulven fra traktoren sin.

Sammen med tre kollegaer hadde Skuterud de beste sitteplassene inne i traktoren, da ulven besøkte dem på jobb på et jorde ved Helgestad i Ski.

– Det var en annen som først så ulven da den kom ut av skogen. Den fløy rundt lenge, forteller Skuterud på telefonen.

Han er fortsatt på jobb etter å ha sådd hele natt til søndag. Men han forteller at det ble en pause i arbeidet da ryktene om ulven kom.

– Jeg dro opp etter en halvtimes tid og den var der fortsatt. Den fløy rett bort til oss, og var der i rundt en halv time til.

Ble ikke skremt av maskinene

Verken to traktorer som bråket, lamper eller flere jordbruksmaskiner skremte vekk dyret. Ulven vandret frem og tilbake mellom maskinene, la seg ned, reiste seg opp igjen og virket veldig leken.

– Den var ved et nabohus der den gnagde på en ATV. Så gikk den inn i en låve og hentet en kjegle som den dro hundre meter ut på jordet, og lekte med den.

– Den var like nysgjerrig på oss, som vi var på den. Den snuste på såmaskinen flere ganger.

Skuterud er litt delt i meningen om opplevelsen, men syns det var fasinerende å se et rovdyr på nært hold.

– Men samtidig er det litt skremmende at den ikke er mer redd for folk.

Trolig en ung ulv

Ida Glemminge i Statens Naturoppsyn tror også det var en ulv som lekte seg på jordet i natt, etter å ha sett videoen til Skuterud.

– Dette kan se ut som en ettåring som er veldig nysgjerrig, som har veldig få egne erfaringer, og som kom over noen spennende, bråkete maskiner på natta. Som den trolig ikke kobler til at har noe med mennesker å gjøre i det hele tatt.

Ida Glemminge, Statens Naturoppsyn

Ida Glemminge i Statens Naturoppsyn sier det ikke er noe grunn til å bekymre seg for at ulven skal skade mennesker.

Foto: Fredrik Buer / NRK

Hun sier det er vanskelig å si noe om alder eller hvilken ulv det er, kun basert på videoen, men at hun tolker det ut ifra oppførselen til ulven.

– Ulver er vanligvis sky for mennesker, men ettåringene har veldig lite erfaringer å basere seg på. De kan oppfører seg annerledes enn voksne ulver. Det ser vi hver vår.

Hun tror dette er en streifulv fra Sverige, som er på jakt etter et territorium og en make.

Dette er tredje observasjon av ulv i Ski-området i Akershus. I forrige uke tok 10 år gamle Live Matre Isaksen bilde av en ulv mens hun var på vei til skolen, mens Randi Bjørkelid løp med en ulv i hælene i én kilometer.

– Er det noe grunn til å være redd?

– Man skal passe på hunden sin, men nå er det jo båndtvang. Men ulv er ikke noe interessert i mennesker, sier Glemminge.

Ulv i Kongeveien i Ås

ULV I ÅS: Dette bildet tok Live Matre Isaksen (10) tirsdag forrige uke, mens hun satt i bilen sammen med moren sin, på vei til skolen.

Foto: Live Matre Isaksen

Stakk til skogs

Like plutselig som den dukket opp, så forsvant ulven igjen. Trolig stakk den ut i skogen, like bak jordet.

– Den gikk til et kumlokk med masse gress rundt og snuste der. Den spiste noe mus, og la seg ned der og kikket på oss. Også forsvant den, sier Eivind Skuterud.

Da kunne de fire endelig gå ut av traktorene for å prate om det de hadde sett.

– Vi fulgte ganske nøye med på om den kom tilbake, sier han.