Hopp til innhold

Ullevålseter hjelper talenter

Målet er full VM-sesong i 2009 for motocrosstenåringene Edwin Pauli (17) og Jan Olav Lunewski (18). Og forutsetningene er det lite å si på.

Jan Olav Lunewski (18) (t.v.) og Edwin Pauli (17) med fadder Pål Anders Ullevålseter
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I kulissene for den nye motocrossatsingen til gullfabrikken Norges Toppidrettsgymnas (NTG) står størrelser som endurokjøreren Pål Anders Ullevålseter og roeren Olaf Tufte.

- Vi skal følge etter dem over alt. Passe på at de er i seng før klokka ni, at de spiser havregrøt hver morgen og ikke roter seg borti kvinnfolk. Sånn er det når man vil bli best, spøker Ullevålseter.

Fadderlag

Pauli fra Horten og Lunewski fra Lier inngår i den største motocrossatsingen i NTGs historie. Duoen har til sammen ni NM-gull å se tilbake på. Neste sesong skal de to ut i ti EM-runder med mål om topp fem-plasseringer.

- Jeg gjorde selv mange feil som internasjonal motocrossutøver og lærte av dem. De erfaringene kan komme godt med for disse to. Mentalt er det tøft når man først står der alene i grinda og skal starte, mener Ullevålseter.

Den tidligere verdens- (ørkenrally) og europamesteren (enduro) skal følge opp tenåringene, og med seg i fadderlaget får han Olaf Tufte.

Roeren fra Nykirke er også svært godt kjent med motocross, for hjemme på gården utenfor Horten har han sin egen private bane.

- Det handler mest om å lære toppidrettskultur, og der er Olaf rett mann. Motocross er fysisk langt hardere enn mange tror, og det krever enormt med trening for å nå opp, sier Edwin Pauli til NTB.

For sent

Rundt 250 timer har Pauli og Lunewski sittet på motorsykkelen hittil i år. I tillegg trener de fysisk minst like mange timer.

- Man må være motivert, sta og ha apparatet rundt seg på plass. Norge har hatt en del talenter i motocross opp gjennom årene, men ofte stoppes de av mangel på støtteapparat. Det nytter ikke å gjøre absolutt alt selv og satse på at mor og far bidrar med pengene, sier Ullevålseter, som mener NTGs prosjekt, MXfuture, legger alt til rette for utøverne.

37-åringen fikk selv med seg 20 VM-runder i rallycross, men mener han begynte for sent.

- Jeg var 18 år gammel og hadde ikke drevet noe særlig med idrett før det. Jeg hadde ikke tekniske ferdigheter eller kondisjon til å hevde meg internasjonalt. Enduro er litt mer Birken enn 10-kilometeren, hevder Norges Dakar-stjerne.

Kenneth Gundersen er i dag Norges fremste motocrossutøver. Før det markerte Roy Snellingen seg internasjonalt. Snellingen er sportslig ansvarlig for MXfuture-prosjektet.