Hopp til innhold

Ullevål må spare 406 millioner

Legeforeningen frykter at pasienter vil dø i køen på grunn av årets innsparinger. Sykehusdirektøren varsler lengre køer.

Ullevål universitetssykehus
Foto: Holm, Morten, Morten Holm / SCANPIX

Både leger, annet helsepersonell samt administrative stillinger vil bli rammet av Ullevål sykehus' innsparinger for 2008.

Se video: Ullevål sykehus vil kutte 300 årsverk

I første omgang er det snakk om å fjerne 100 årsverk gjennom reduksjon av innleie, ekstravakter og bruk av overtid. Men målet er å redusere med 300 årsverk i løpet av året.

Les også: Ullevål sykehus kutter 300 årsverk

Administrerende direktør ved Ullevål Tove Strand, sier nedskjæringene er veldig beklagelige. Styret har allerede vedtatt å halvere nevrologisk sengepost, legge ned vaksinasjonspoliklinikken samt redusere tjenestene til hjerte- og lungepasienter og kutte i psykiatritjenesten.

(Teksten fortsetter under bildet.)

Direktør Tove Strand på styremøte.

Direktør Tove Strand og deler av styret under styremøtet på Ullevål Universitetssykehus.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Pasienter kan dø i køen

- Min umiddelbare reaksjon på budsjettforslagene er at dette har store konsekvenser både for pasienter og ansatte på sykehuset, sier tillitsvalgt for fagforbundet ved Ullevål, Bjørn Wølstad Knutsen til Østlandssendingen.

 Hovedtillitsvalgt i legeforeningen, Aasmund Bredeli, mener vedtaket ikke kan forsvares.

- Vi mener at veldig mye av det som er foreslått er langt på vei uforsvarlig. Vi frykter at ressursene blir så knappe at det blir langt ventelister i for eksempel polykliniske køer og planlagte behandlinger, at pasienter kan dø i køen, sier han til NRK.

Ventelistene blir lengre

Tove Strand kan derimot forsikre Bredeli om at det ikke er grunn til at liv skal gå tapt i kø. 

- Innsparingene skal ikke gå ut over øyeblikkelig hjelp eller traumeavdelingen ved sykehuset. Alle som kommer inn til sykehuset skal få en fullverdig behandling. Men det vil bli lengre ventelister, og noen pasienter vil kanskje bli henvist til andre sykehus, sier sykehusdirektøren til NTB.

Nye kutt ventes

Ullevål universitetssykehus var tidligere eid av Oslo kommune, men eies nå av det statlige helseforetaket Helse Sør-Øst.

I januar vedtok styret ved Rikshospitalet å kutte i behandlingstilbudet, og nye store kutt ventes vedtatt på styremøtet 27. februar.

Les også: - Kuttene er alvorlige