UDI tror ikke på kvinnens historie

UDI mener de har behandlet saken til den 23 år gamle Sarpsborg-kvinnen godt - og tror ikke på hennes historie.

Iran
Foto: Morteza Nikoubazl / Scanpix/Reuters

Den 23 år gamle Menije Ravanost har vokst opp i Sarpsborg, men skal de siste fire årene ha blitt holdt mot sin vilje i Iran.

Norske myndigheter har imidlertid trukket tilbake kvinnens oppholdstillatelse - fordi hun nå har vært for lenge i utlandet.

Advokat Randi Hagen Spydevold har engasjert seg i saken og prøver nå å hjelpe 23-åringen tilbake til Norge igjen.

Tror ikke på henne

UDI mener på sin side de har behandlet saken grundig.

- UDI har lagt til grunn at Menije Ravanost ikke ble tvangsgiftet, og at hun frivillig returnerte til Iran, sier avdelingsdirektør Morten Hansen i UDI i en pressemedling.

Han viser også til at 23-åringen var hos den iranske ambassaden og anskaffet seg hjemlandets pass. Flyktningkonsulenten hadde forklart henne og familien mulige konsekvenser av dette ettersom familien hadde flyktningstatus i Norge.

Avdelingsdirektør Morten Hansen
Foto: Arkivfoto: Berit Roald, Roald, Berit

 

Etter en helhetsvurdering har UDI ikke funnet å kunne legge hennes historie til grunn.

- Det er altså ikke mangel på undersøkelser og at man ikke har fått høre historien til Menije Ravandost som gjør at søknaden hennes har blitt avslått. Det avgjørende har vært stort sprik i forklaringene og dermed manglende troverdighet, sier Hansen.

- Helt feil

Advokat Randi Hagen Spydevold mener UDIs avgjørelse er helt feil.

- UDI ser helt bort fra at 23-åringen faktisk ble ført til Iran mot sin vilje og ikke har hatt mulighet til å komme seg bort igjen fordi hun holdes der mot sin vilje, sier advokaten.

- Det blir dessuten helt feil av UDI å legge bevisbyrden over på jenter som er i en så håpløs situasjon, legger hun til.

Randi Hagen Spydevold
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

 

Får støtte av advokatkolleger

Advokat Randi Hagen Spydevold ønsker å hjelpe jenta ut fra Iran, og planlegger i verste fall å smugle henne tilbake til Norge.

 - Hvis det er sånn at jeg mister min advokatbevilling på grunn av dette, så vil jeg ikke være advokat, sier Hagen Spydevold.

Og advokaten får støtte fra advokatkolleger.

Arild Humlen i Advokatforeningen sier han vurderer dette som et nødrettstilfelle.

- Jeg har full forståelse for Spydevolds motiv og det engasjementet hun har i saken. Jenta er i en nødrettssituasjon, etter hva jeg kan forstå, sier han.