Hopp til innhold

Ingen vet hvem som skal styre Strömstad

Det eneste som foreløpig synes klart etter lokalvalget i Strömstad søndag er at ingen ønsker å styre sammen med Sverigedemokratene.

Valgresultat i Strömstad

Representanter for to jevnstore partier i Strömstad: ordfører Ronnie Brorsson og gruppeleder for Centerpartiet Peter Birgersson Dafteryd studerer valgresultatet.

Foto: Steffen Fjærvik / NRK

Ronnie Brorsson

Ronni Brorsson har vært ordfører i Strömstad de siste fire årene.

Foto: Steffen Fjærvik / NRK

Centerpartiet gjorde et godt valg i Strömstad og får ni plasser i byens kommunestyre. Socialdemokratene, som har hatt ordføreren de fire siste årene, er største parti med ti plasser. Moderatene, som har støttet opp om den sosialdemokratiske ordføreren, har gått tilbake fra sju til fire plasser.

Ved forrige valg kunne innbyggerne i byen stemme på det lokale «Strömstadpartiet». Dette partiet fikk fem plasser for fire år siden, men stilte ikke liste til dette valget.

Diskuterer gjerne løsninger

Utenfor rådhuset i Strömstad, en staselig granittbygning som virker litt for stor for en liten kystby som i bunn og grunn lever av at vi nordmenn kommer dit for å handle, blir NRKs utsendte møtt av den lokale Center-toppen Peter Birgersson Dafteryd. Og han diskuterer gjerne ulike konstellasjoner med ordfører Ronnie Brorsson.

– Det finnes ulike muligheter, helt klart. Det går an å se majoriteter med ulike løsninger, sier Dafteryd når vi treffer ham sammen med Brorsson på ordførerens kontor.

Holder alle muligheter åpne

De to partiene mangler ett eneste mandat på flertall i kommunestyre. Så dersom de velger å styre sammen, trenger de bare støtte fra ett av de andre partiene: Moderatene, Folkpartiet, Kristdemokratene, Vensterpartiet eller Miljøpartiet.

– Vi kommer til å ta en prat med Centern, det er helt klart, sier Brorsson.

– Jeg kommer til å være positiv til å ta den diskusjonen og se hva den kan lede til, sier Dafteryd.

Valgplakat fra Sverigedemokratene

Sverigedemokratene økte fra en til tre plasser ved valget.

Foto: Steffen Fjærvik / NRK

Men det er ikke gitt at det blir et samarbeid mellom Socialdemokratene og Centern. Begge partier kan finne fram til andre samarbeidspartnere:

– Det kan jo være veldig mange ulike konstellasjoner, sier Dafteryd.

Det hele er mildt sagt uavklart

Uansett er det lite som skiller disse partiene i lokale spørsmål som har noen betydning for nordmenn. Utbygging og tilrettelegging for handle, det er tverrpolitisk i Strømstad.

Sverigedemokratene får neppe være med

Det eneste partiet det er uaktuelt for begge de store partiene å samarbeide med, det er Sverigedemokratene.

Sverigedemokratene har aldri vært store i Strømstad. I forrige periode hadde de en representant, nå får de tre. Det betyr at Fredrik Eriksson kommer inn i kommunestyret i Strømstad.

Fredrik Eriksson

Fredrik Eriksson er en av Sverigedemokratenes tre representanter i Strömstad.

Foto: Steffen Fjærvik / NRK

NRK møter Eriksson, andremann på lista til Sverigedemokratene på en bensinstasjon, norskeid, for øvrig, like sør for Strømstad. Grunnen til at det ikke er førstemann på Sverigedemokratenes liste vi møter er at han er på jobb i Fredrikstad. Sånn er det å være grenseboer. Andremann Eriksson er ikke så bekymret for å bli isolert i kommunestyret i Strømstad.

– Får innflytelse likevel

– Det viser seg også i Riksdagen at vi tross alt har fått innflytelse, selv om vi ikke har sittet i styringsflertallet. Jeg tror vi skal kunne påvirke politikken likevel. Det viser seg jo at der Sverigedemokratene er sterke, der tar man imot mindre flyktninger. Og vil skal absolutt kunne fremme enkelte saker som det skal bli vanskelig å si nei til, sier Eriksson.

– Hva mener du om det lokale valgresultatet for Sverigedemokratene? Dere har ikke så godt resultat i Strömstad som på riksplan?

– Nei, det er noe vi har gjort feil for å få tillit i det kommunale valget. Men jeg tror at når vi nå blir litt større og får plass i nemnder, da skal vi få skikkelig innsyn i saker. Det har vi ikke hatt de siste fire årene. Nå har vi bygget opp organisasjonen, nå har vi en sterk organisasjon, nå er vi klare. Vi skal ha et fullstendig politisk program. Vi vil blant annet presentere et eget budsjett. Vi er klare til å ta vare på den tilliten vi har fått, forsikrer Eriksson.