Uavgjort i valgthriller i Drammen

DRAMMEN (NRK): Alt tyder på at Senterpartiet blir den store jokeren i nye Drammen kommune. Det er dødt løp mellom blokkene, og duket for tøffe forhandlinger.

Fredrik Haaning på valgvake

Fredrik Haaning, Høyres ordførerkandidat i Drammen, var lenge optimistisk. Resultatet viser derimot at partiet faller som en stein.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Når Drammen slår seg sammen med Nedre Eiker og Svelvik fra nyttår, blir det en av Norges største kommuner målt i befolkning. Der Høyre har styrt byen de siste 16 årene, er alt snudd på hodet etter årets kommunevalg.

Resultatene viser uavgjort mellom rødgrønn og blå side. Alt avhenger av hvem Senterpartiet vil samarbeide med.

– Vi sitter jo på vippen da. Da er det forhandlinger som avgjør, og vi er åpen for å snakke med begge sider. Så da gjelder det hva begge sider har å by på, sier toppkandidat Simon Nordanger.

Simon Sebastian Nordanger

Hvem denne mannen ønsker å samarbeide med vil avgjøre hvem som får makta i nye Drammen. Simon Nordanger kan juble over at Senterpartiet gjør et formidabelt valg.

Foto: Knut Brendhagen / NRK Buskerud

I spørsmålet om hvem som blir ny ordfører i Drammen, har det kun vært snakk om duellen mellom Arbeiderpartiets Monica Myrvold Berg og Høyres Fredrik Haaning. Nå kommer Senterpartiet seilende inn fra siden, og får sjeldent stor innflytelse.

Aldri før har de gjort et så godt valg i Drammen.

– Dette er en merkedag, mener Nordanger.

Partioppslutning i Drammen

26,2 %
12472 stemmer
25,7 %
12231 stemmer
10,7 %
5103 stemmer
8,6 %
4097 stemmer
8,0 %
3799 stemmer
7,7 %
3651 stemmer
4,5 %
2142 stemmer
2,5 %
1199 stemmer
2,2 %
1071 stemmer
2,1 %
996 stemmer
0,6 %
267 stemmer
0,5 %
241 stemmer
0,3 %
160 stemmer
0,3 %
157 stemmer
0,2 %
96 stemmer

Høyre kraftig tilbake

Bompenger og bypakke har vært de dominerende valgkampsakene i den nye storkommunen. Høyre har en voldsom tilbakegang sammenliknet med valget for fire år siden. Der Frp har stabilisert seg, har Høyre en tilbakegang på nesten 10 prosentpoeng.

Partiet «Nei til bomring i Drammen» er kommunens sjette største parti, hakk i hæl på Senterpartiet og MDG.

Høyres ordførerkandidat, Fredrik Haaning, sørget for å vrake bypakka i Nedre Buskerud og garanterer for at det ikke blir bompenger i Drammen noen gang dersom han kommer til makta.

Fredrik Haaning (H) på valgvake i Drammen

Fredrik Haaning må konstatere at Høyre ser ut til å gjøre et av sine dårligste valg i Drammen på mange, mange år.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

– Hadde vi hatt Buskerudbypakka hadde Høyre gått enda mer tilbake, mener Haaning.

– Blir dere straffet for bypakke-bråket?

– Ja, det tror jeg nok kanskje kan være riktig, men vi valgte det fordi vi mente det var den rette veien og gå. Og det er jo ingen som kan vite hvordan det hadde gått hvis vi ikke hadde gjort det vi gjorde. Men, vi gjorde det ikke av den grunn, vi gjorde det som var det rette valget.

– Hvem blir ordfører i nye Drammen?

– Det er umulig å si. Dette blir en forhandlingssak. Vi vil bli avhengig av en brei kollisjon. Det er jeg ikke helt fornøyd med. Vi samarbeider med alle unntatt Rødt, SV og Ap.

– Hva med MDG?

– Jeg ser ikke at det er veien å gå.

– Går ut fra at det blir meg

Det har vært stor debatt og massiv motstand i Nedre Eiker mot sammenslåingen med Drammen, som kan være noe av forklaringen på at Arbeiderpartiet også går kraftig tilbake.

– Vi håpa og regna med at vi skulle komme et sted mellom 25 og 30 prosent oppslutning. Vi var klar over at det ville bli veldig jevnt, og det ble en thriller i dag. Det kunne vært bedre, sier Aps Monica Myrvold Berg.

Monica Myrvold Berg

En betenkt Monica Myrvold Berg (Ap) som innstiller seg på tøffe forhandlinger fremover.

Foto: Anne Mone Nordahl / NRK

– Tør du å spå hvem som får ordførervervet?

– Jeg driver ikke med spåing, men jeg håper det blir meg. Jeg går ut fra det.