Hopp til innhold

Tyv ga pengene tilbake etter ni år

Den tidligere rusmisbrukeren orket ikke lenger ha dårlig samvittighet for å ha stjålet 200 kroner fra gårdbruker Einar Kristen Aas - for ni år siden.

Video Angrende tyv ga utbyttet tilbake - ni år etter

Se TV-reportasje her!

Det er Moss Avis som forteller historien om den angrende synderen i dag.

Det hele startet tidlig en morgen i år 2000 da den daværende rusmisbrukeren og en kamerat var på jakt etter penger til dop. De endte opp på gården til Einar Kristen Aas på Jeløy i Moss, hvor bonden i en årrekke har solgt grønnsaker via en selvbetjent bod langs veien.

Kundene fyller selv opp kurven og legger igjen penger til gårdbrukeren i en boks i boden - et godt gammeldags system basert på tillit.

Men, den morgenen kalrte ikke rusmisbrukeren og kameraten å motstå fristelsen og tok med seg 200 kroner fra pengeboksen.

LES OGSÅ:

Ga tilbake med renter

Gårdbrukeren selv har levd lykkelig uvitende om hele episoden inntil for noen få dager siden. Da dumpet det et anonymt brev ned i postkassen på Jeløy. (Les hele brevet nederst i artikkelen)

– Det lå 500 kroner i konvolutten. Jeg ble ganske lang i maska, for vi har jo ikke merket at noe var borte. Men det er jo veldig hyggelig at folk er så ærlige. Det er tydeligvis en person som har slitt med dårlig samvittighet, og som vil gjøre opp for seg, sier Aas til NRK.no.

I konvolutten lå det også et maskinskrevet brev, hvor den tidligere rusmisbrukeren legger alle kort på bordet.

– Jeg har tenkt på dette i lange tider og har hatt veldig dårlig samvittighet og vil gjerne betale tilbake det jeg stjal fra dere. Den tilliten dere viser til mennesker ved å ha den boden åpen, er utrolig bra. Og det er synd at jeg misbrukte den tilliten, står det i brevet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Brev fra angrende synder

I konvolutten lå det også et maskinskrevet brev, hvor den tidligere rusmisbrukeren legger alle kort på bordet.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Rammet inn og hengt opp

Gårdbrukeren forteller at selvbetjeningsystemet alt i alt fungerer svært godt, og at det er sjelden det er noe svinn.

– Nei, snarere tvert i mot. Det ligger heller litt for mye penger der. Det hender at folk ikke har penger, men da legger de gjerne igjen en lapp om at de betaler dagen etter. Og det gjør de, forteller Aas.

Brevet fra den angrende synderen har gårdbrukeren fått rammet inn og henger nå på veggen i boden

– Vi har skrevet tusen takk på brevet, så jeg håper han ser det en gang, sier Aas.