Rystet over terror i hjemlandet

DRAMMEN (NRK): Tyrkere som er bosatt i Norge, er sterkt preget av terrorangrepet som rammet flyplassen i Istanbul tirsdag kveld.

Tyrkere bosatt i Norge er rystet over terrorangrepet som rammet flyplassen i Istanbul.

Det er en vanlig dag i dagligvarebutikken til Semra Ugur i Drammen. Likevel er stemningen dempet, for den tyrkiske butikkeieren og mange av hennes kunder er opptatt av de mange terroranslagene i hjemlandet det siste året.

Semra Ugur

Semra Ugur kommer ikke selv fra Istanbul, men flyplassen er et viktig knutepunkt. Derfor er det en viss sjanse for at noen hun kjenner, er rammet.

Foto: Ingvild-Anita Velde / NRK

– Det er skremmende og trist, men jeg reagerer med vantro, fordi det skjer nok en gang, sier Ugur.

Tirsdag slo terrorister til på flyplassen i Istanbul. Så langt skal 41 mennesker være bekreftet drept, mens 240 er skadet.

Det er det niende terrorangrepet som rammer Tyrkia siden januar 2015. I overkant av 240 mennesker er drept.

Frykter økt ustabilitet

Butikkeieren mener ustabile forhold i hjemlandet skaper grobunn for terrorisme. Hennes påstand er at det politiske styret i Tyrkia er feilslått. Mange turister har allerede valgt vekk Tyrkia som reisemål, ifølge Ugur, etter konflikter med Russland og Israel. Halvannet år med terroraksjoner skremmer dessuten vekk europeiske turister.

– Jeg ser et stort og stabilt land som går i feil retning. Jeg er redd for at usikkerheten og ustabiliteten skal bli enda større, sier Ugur.

– Føler oss alene

Selim Murat Karakaya

Selim Murat Karakaya håper folk fortsetter å reise til Tyrkia. Han mener terroristenes mål er nettopp å ramme turismen.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

På gata utenfor butikken treffer vi Selim Murat Karakaya. Han har ikke hørt om at folk han kjenner er direkte berørt av selvmordsangrepet. Likevel reagerer han på at terror nok en gang rammer hjemlandet.

– Vi blir lei oss hver gang vi hører om et terrorangrep i Tyrkia. Vi har familie og bekjente der. Uansett hvor i landet det skjer, så føler vi en dyp sorg, sier Karakaya.

Han forteller at tyrkerne har følt seg alene når terroren har rammet.

– Når en terroraksjon skjer i Europa, så står de fleste europeiske land sammen. Jeg håper både nordmenn og andre europeere står sammen med Tyrkia nå.

– Hvordan kan nordmenn støtte?

– For eksempel ved å ikke droppe Tyrkia-reisen sin.

– Lar oss ikke skremme

Det bor over 16.000 tyrkere i Norge, og mange av dem har tilhold i Drammen.

Ramadan nærmer seg slutten, og mange tyrkere planlegger å reise på ferie til hjemlandet når fastetiden er over. Butikkeier Ugur tror mange av dem vil føle seg utrygge når de setter seg på flyet,

Også Karakaya skjønner at folk kan bli skeptiske til å reise til Tyrkia. Men selv drar han til hjemlandet om noen dager.

– Vi skal ikke la oss skremme av dem. Det lar vi ikke skje. Vi må stå sammen og vise at vi ikke er redd for dem, avslutter Karakaya.