Hopp til innhold

Tvinges innendørs av pollen

Hissig pollenspredning skaper trøbbel for mange allergikere. Mange tvinges nå til å holde seg innendørs i påsken.

Vakker pollen

På treet er det vakkert å se på, men pollen skaper store vansker for allergikere denne påsken.

Foto: Ann Kristin Stenshjemmet, Elverum

En sen påske og et fantastisk vær skaper trøbbel for rundt én million pollenallergikere her i landet. Hissig spredning av or- og hasselpollen gjør at mange ikke kan bevege seg utendørs i påskedagene.

Sliten og slapp

Iselin Kjelaas fra Moss er en av dem som gjerne skulle gjerne kost seg utendørs i det flotte vårværet. Men mens de andre griller og hygger seg i sola, tvinger pollenallergien 10-åringen til å tilbringe påskeferien innendørs.

Iselin Kjelaas

Iselin Kjelaas prøver å holde motet oppe, selv om pollenallergien har slått til for fullt i påsken.

Foto: Elisabeth Kjelaas / Privat

– Jeg lå på sofaen og sov istad, fordi jeg var så sliten og slapp. Mens alle sammen lekte ute, var jeg nødt til å ligge inne, sier tiåringen.

De andre barna i familien vil ha henne med ut, men Iselin har ikke krefter til å bli med. I motsetning til de som elsker sol og varme, ønsker hun seg isteden regnvær i håp om at pollenet skal skylles vekk.

LES OGSÅ:

– Venter kraftig spredning

På østlandet er det nå meldt om moderat spredning av pollen fra salix og beskjeden spredning fra bjørk. Det varme været gjør den sene påsken til en stor prøvelse for allergikerne.

– Det blir kraftig spredning de neste dagene, spår pollenanalytiker i Norges Astma- og allergiforbund, Trond Einar Brobakk.

Han sier årets påske er sjelden i og med at den kommer så sent.

– Jeg har nesten aldri opplevd at pollensesongen har startet i påsken, sier Brobakk til NRK.

LES OGSÅ:

Vaksinasjon og inneaktiviteter

For de allergikerne som er hardt rammet, er det vaksiner og aktiviteter innendørs som gjelder. Mamma Elisabeth Kjelaas har alltid måttet holde datteren inne når våren kommer.

– Det er lett å forbinde pollenallergi med rennende øyne og tett nese, men Iselin har mange flere symptomer enn det, sier moren til NRK.

Iselin Kjelaas

Vinteren er nå tilbakelagt, men den årstiden er enklere å takle for Iselin.

Foto: Elisabeth Kjelaas / Privat

Kjelaas understreker at vaksinasjon hjelper, men at dette må gjøres før symptomene slår inn. Det er altså håp om en bedre hverdag i pollensesongen, men for mange er det et langsomt behandlingsprosjekt som må til.

– Etter fire år i et vaksinasjonsprogram er Iselin nå merkbart bedre rustet mot bjørkepollen, sier Kjelaas.

Fremskrittet er likevel ikke tilstrekkelig stort til at hun kan leke fritt i vårsola.

Varmen gjør vondt verre

Klimaforsker Kjetil Isaksen ved Meterologisk institutt er klar på at de høye temperaturene gjør vondt verre for norske allergikere.

– Vi har hatt en veldig varm start på april, og temperaturen mange steder har ligget inntil to-tre grader over normalen. Dette fører til at både trær, blomster og pollen er noe tidligere ute enn normalt, sier Isaksen.

Klimaforskeren mener situasjonen vil ikke bli bedre før høsten begynner å nærme seg.

Enn så lenge råder han allergikerne til å gjøre som Iselin, og beskytte seg mot pollen så godt de kan.