Hopp til innhold

Har hatt ukentlige treff på Svinesundsbrua i ett år

Tvillingbrødrene Ola og Pontus Berglund (72) ble skilt av strenge koronaregler. Nå har de markert ett år med ukentlige møter helt på grensa på Svinesundsbrua.

Ett år på Svinesundsbrua
Tvillingbrødrene Pontus (t.v.) og Ola Berglund møtes på Svinesundbrua under korona-pandemien for å prate. De bort i hvert sitt land.

Hver lørdag det siste året har tvillingene møttes på Svinesundbrua. NRK fotograferte dem på brua dagen etter første treff i 2020.

NRK/Privat

– Vi ser virkelig frem til disse lørdagstreffene. Er det dårlig vær, så kler vi på oss. Så lenge vi har kaffe og hverandre, er alt helt topp, sier Ola.

Det er over ett år siden han sist kunne gi tvillingbroren en klem.

Ola bor i Halden i Norge, Pontus bor i Strömstad i Sverige. De eneggede tvillingbrødrene har levd store deler av livet sammen. De snakker vanligvis på telefon hver dag og møtes én gang i uken.

Men da regjeringen i fjor bestemte at nordmenn som krysser grensa tilbake inn i Norge måtte rett i karantene, måtte brødrene finne på noe lurt.

Nå har treffene på brua det blitt en tradisjon.

– Vi har mye til felles og har alltid noe å snakke om. Han er en stor del av livet mitt, så det å kunne treffes har vært veldig fint, sier Ola.

Han beskriver tiden på brua gjennom fjoråret og så langt i år som problemfritt. Kun én gang har tvillingbrødrene måtte søke dekning, da lyn og torden buldret rundt dem.

Ensom uten møtene

I påsken ble innreisereglene til Norge strammet ytterligere inn. Nordmenn som krysser grensen unødvendig må tilbringe ti dager på karantenehotell når de kommer tilbake.

Gammel dør på Svinesundsbrua

Tvillingbrødrene deler interessen for antikviteter. Derfor tok like godt Pontus med seg døren fra 1700-tallet for å få tips fra broren før han skal sette i gang med å restaurere den.

Foto: Privat

Alle må også teste seg på grensen. I tillegg må det vises frem en negativ koronatest.

Men tvillingene får sett hverandre uten å krysse grensen. De sitter på hver sin stol på hver sin side av den hvite linjen som markerer grensen mellom Norge og Sverige.

For Pontus har møtene på brua betydd ekstra mye. Han er skilt og bor alene på landet utenfor Strömstad. I frykt for å bli smittet av korona, har han unngått å treffe andre.

– Møtene har vært helt nødvendige, ellers ville det blitt ensomt, sier han.


I tillegg til gleden av å møte sin bedre halvdel, har de gjennom året hilst på flere som har gjort det samme som dem.

– En dag i fjor sommer var det så mange her at vi ikke kunne møtes på den faste plassen. Da måtte vi stå 40 meter fra hverandre og snakke i telefonen, men det gikk bra.

Også rundt juletider var det folksomt da flere skulle utveksle gaver til hverandre, forteller han.

Bursdagsfeiring på brua

Om kort tid fyller tvillingbrødrene 73 år. Det skal feires likt som i fjor, med kake og kaffe. Denne gangen kan de overrekke bursdagsgaven på brua, i fjor måtte de sende gavene i posten.

– Ola tar jo med seg riktig gode kaker fra bakeriet, så det blir stas, sier Pontus.

Pontus og Ola

Tvillingbrødrene sitter stort sett en time om gangen på brua, men når det er temperaturen tillater det, hender det at de sitter lenger.

Foto: Privat

Det er ingen tvil om at de har fått mye oppmerksomhet. Ved flere anledninger har folk stoppet opp for å ta bilde, og tvillingbrødrene har skapt flere overskrifter både i Sverige og Norge.

Nå vekker de interesse også utenfor Norden.

– En journalist fra The Guardian skriver en reportasje om oss nå, sier Ola.

Tvillingbrødrene på Svinesundsbrua sier de skal fortsette å møtes så lenge grensa er stengt som følge av pandemien.

– Nå synes jeg det begynner å ta for lang tid. Vi lever i en rar situasjon, men vi skal holde det gående på brua, sier Pontus.