Hopp til innhold

Tviler på at drapsmannen til Galina Sandeva kan straffes

Etter nye observasjoner av mannen som ble dømt til 18 års fengsel for drapet på Galina Sandeva for et drøyt år siden, heller de sakkyndige mot at 27-åringen likevel ikke er tilregnelig.

Blomster for Galina Sandeva på Bispekaia i Oslo

DREPT: Blomster og lys på stedet der Galina Sandeva ble funnet drept.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Ankesaken startet i Borgarting lagmannsrett onsdag etter det er oppstått ny tvil om den dømte mannens tilregnelighet.

– Saken står først og fremst om tilregnelighet: Om han var tilregnelig på gjerningstidspunktet eller om han var så syk at han ikke kan straffes, sier Andreas Schei, aktor i saken.

Galina Sandeva

Galina Sandeva var fra Bulgaria og ble 28 år gammel.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Onsdag 16. desember 2015 ved 21.30-tiden stakk den nå 27 år gamle mannen den prostituerte kvinnen minst 30 ganger i overkroppen og på halsen slik at livsviktige indre organer ble skadet. Galina Sandeva døde etter kort tid.

27-åringen kjøpte en kniv dagen før drapet og møtte Galina Sandeva rett etter telefonsalgjobben i Havnelageret. Han virket, ifølge kolleger, ikke påfallende og gjennomførte flere salgssamtaler med kunder.

Da saken gikk i Oslo tingrett fikk retten høre den siste av disse samtalene og konkluderte med at den virket helt vanlig. Dagen etter drapet var han også på jobb og fungerte normalt.

IQ: Innenfor normalområdets nedre del

En venn 27-åringen delte leilighet med har forklart at han oppførte seg merkelig flere ganger når han var på fest, og et par dager etterpå.

Psykolog Bjørn Solbakken og psykiater Helge Haugerud undersøkte 27-åringen etter drapet og mente at han ikke var psykotisk i gjerningsperioden. De to så blant annet opptak av politiavhør der 27-åringen snakket om frykten for å bli varulv, og mente at han ikke var psykotisk på dette tidspunktet heller.

De sakkyndige har også forklart at mannen kan ha hatt rusutløste psykoser forut for drapet fordi han hadde hatt omfattende bruk av psykedeliske stoffer tidligere.

En evnetest viste, ifølge dommen, at han har IQ innenfor normalområdets nedre del, men med lav score for problemløsning og abstrakt tenking. Dette siste poenget kan, ifølge dommen, ha gjort ham mer sårbar for psykotisk gjennombrudd ved rusbruk.

Sakkyndige kom til motsatt konklusjon

Da saken gikk i Oslo tingrett mente retten at 27-åringen kunne hatt en psykose på drapstidspunktet, men at den i såfall ville skyldes selvforskyldt rus, og dermed ikke ville frita ham for straff.

Statsadvokat Andreas Schei, aktor i Galina-saken

Statsadvokat Andreas Schei.

Foto: Anders Fehn / NRK
Advokat Joar Berg Henjum

Advokat Joar Berg Henjum.

Foto: Anders Fehn / NRK

Mens mannen satt fengslet i påvente av at ankesaken skulle komme opp, oppfattet en lege og en psykolog ham som psykotisk. De satte ham på medisinering, og de sakkyndige fikk i oppgave å vurdere ham på nytt og skrive ny rapport.

– Der konkluderte de med at han sannsynligvis hadde en grunnleggende psykoselidelse på gjerningstiden, og at han dermed ikke kan straffes. Det er motsatt konklusjon av det de hadde i den første rapporten, sier aktor Andreas Schei.

Aktor sier at påtalemyndigheten foreløpig opprettholder påstanden om straff, men vil vurdere saken etter at de har hørt de sakkyndige i løpet av rettssaken.

Mannens forsvarer, Joar Berg Henjum, vil ikke komme nærmere inn på 27-åringens tilstand, men sier at hele bakgrunnen for anken er spørsmålet om tilregnelighet i gjerningsøyeblikket.

– Det er ingen tvil om at spørsmålet om psykisk helse både nå og tidligere er helt sentralt i saken.

Borgarting lagmannsrett mai 2018

Moren og broren til Galina Sandeva var til stede i Borgating lagmannsrett torsdag.

Foto: Anders Fehn / NRK
Galina Sandevas bevegelser

Kartet viser Galina Sandevas bevegelser før hun ble drept.

Foto: Politiet