Hopp til innhold

TV-kanal tilbyr velsignelser mot betaling

DRAMMEN (NRK): Den riksdekkende TV-kanalen Visjon Norge tilbyr seerne velsignelser og mirakler mot betaling. Seerne oppfordres til å sende inn store beløp.

Visjon Norge tilbyr velsignelser mot betaling

TAR BETALT FOR VELSIGNELSE: Den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde er engasjert av den kristne tv-kanalen Visjon Norge. Foto: Visjon Norge/NRK

Det kan være 40.000, 60.000, 80.000 kroner. Herrens velsignelse vil komme over hele din familie, sier den nigerianske pastoren Bayo Oniwinde.

Pastoren er engasjert av den kristne TV-kanalen Visjon Norge. For flere tusen kroner tilbyr tv-kanalen velsignelser og mirakler.

– I bibelen står det at den som sår rikelig skal høste med rik velsignelse. Vi henvender oss til våre seere og de skjønner den bibelske terminologien. Vi prøver ikke å manipulere noen, sier direktør Jan Hanvold i Visjon Norge.

– Strider mot budskapet i kristendommen

I løpet av en kveld kom det inn over 400.000 kroner til tv-kanalen, som i løpet av fjoråret samlet inn totalt 90 millioner kroner.

prost Øystein Magelssen

Prost Øystein Magelssen er kritisk til Visjon Norges fremgangsmåte.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Pengene går til driften. Vi har 60 personer ansatt her, og det koster oss 10.000 kroner i timen å drive Visjon Norge, foruten at vi har misjonsprosjekter, sier Hanvold til NRK.

Prost Øystein Magelssen i Drammen reagerer kraftig på at tv-kanalen tilbyr velsignelse mot betaling. Det strider mot budskapet i kristendommen, mener Magelssen.

– Jeg tror det vil treffe mennesker som er i en sårbar situasjon og som blir forledet til å tro at dersom de bruker sparepengene på dette, så er sjansene for å bli frisk mye større, sier Magelssen.

Kan man kjøpe velsignelse?

Se intervjuet med Jan Hanvold i Dagsrevyen.


– Lurer mennesker

Prost Øystein Magelssen mener det er ikke er grunnlag for å tå betalt for velsignelser i kristen tro.

Det handler om å lure mennesker, og det er noe helt annet enn den omsorgen vi skal ha for mennesker som trenger hjelp, sier Magelssen.

Direktør Jan Hanvold i Visjon Norge mener deres publikum forstår at man ikke kan kjøpe en helbredelse.

– Du kan ikke gi en gave for å kjøpe en helbredelse, og det sier vi klart ifra om. Det vi snakker om er nettopp loven om å så og høste. Velsignelse – og ikke velsignelse. Det er det vi fokuserer på, sier Hanvold.

Videoen med den nigerianske pastoren ble fjernet fra nettstedet Youtube etter at NRK gjorde intervjuet med Hanvold.