Hopp til innhold

Tusenvis kan stå uten båtlappen

Fort deg med båtførerprøven, ellers kan du få problemer, advarer Sjøfartsdirektoratet.

Båter
Foto: Martin Tangen Schmidt

Tusenvis av båtførere kan miste retten til å kjøre båt, hvis de drøyer å ta obligatorisk båtførerprøve.

Frykter kø

Ordningen med obligatorisk båtførerbevis trer i kraft 1. mai neste år, men over hundre tusen båteiere som trenger båtførerbevis er ikke i gang med å skaffe seg det enda.

Hvis alle venter til neste år, risikerer tusener å ikke få båtførerbeviset i tide, sier Aicher.

- Trenger du båtførerbevis bør du begynne allerede nå. Hvis alle venter til nyttår, vil det bli et så stort rush at man ikke rekker alle innen fristen, fastslår underdirektør John Aicher i Sjøfartsdirektoratet.

De fleste tar kurs

Det legges til rette for at båtførere kan forberede seg til båtførerprøven på egen hånd, men ifølge Aicher er Sjøfartsdirektoratets erfaring at opp mot 80-90 % av de det gjelder foretrekker å gå på kurs. Prøven kan avlegges elektronisk på rundt 400 steder i Norge, men Aicher frykter likevel at systemet kan få forstoppelse neste år.

- Det skal utstedes kort, ting skal inn i arkiver. Så hvis alle kommer inn fra juletider og utover, så vil ikke apparatet kunne svelge alt dette.

LES MER: Sjøfartsdirektoratets informasjonsside om båtførerbeviset

Gir ikke dispensasjoner

Fagfolkene anbefalte at aldersgrensa for obligatorisk båtførerprøve skulle gå ved året 1950. Da var det bra tilgang på folk som ville ta prøven.

Så bestemte politikerne at grensa skulle gå ved 1980, og da sank påmeldingene til teorikurs til under det halve.

Så langt i år har rundt 4.400 personer tatt den obligatoriske båtførerprøven, det betyr at over 100 000 ikke har gjort det.

Og alle blir behandlet likt, hvis de kommer i flokk i siste liten.

- Folk har hatt to år på seg, så det vil ikke bli gitt noen dispensasjoner. Og har man ikke beviset, driver man med ulovlig kjøring, sier han.

Kan miste båten

Det er ikke kalrt hva slags konsekvenser det får for en båtfører som mangler 'båtlappen'. Sjøfartsdirektoratet ser nå på hva slags sanksjoner det blir snakk om sammen med Justis- og Handels- og næringsdepartementet og Politidirektoratet. En rapport om sanksjoner skal være klar til 15. juni, og kan ende på straffereaksjoner som bøter, fartsforbud og inndragning av båter.

- En kan sammenligne dette med å bli tatt uten førerkort på veien, sier Aicher.