Turist tatt av snøskred

Store mannskaper søker etter en tysk turist som skal være tatt av snøskred vest for Haugastøl i Hol kommune. Været skaper store problemer for redningsarbeidet.

Skred Haugastøl

Det er svært dårlig vær i området, og det skaper problemer for redningsmannskapene.

Foto: Eric McNair-Landry

Skred Haugastøl

Mannskapene ved bommen på Haugastøl.

Foto: Eric McNair-Landry

Politiet meldte om hendelsen like etter klokken 13.

Politiet meldte først at ressurser var på vei både via lufta og bakken, men været i området er så dårlig at luftressursene fra vestsiden ikke kan fly inn på Hardangervidda.

Like etter klokken 14 melder politiet at de første enhetene er fremme ved rasområdet.

– Vi søker for fullt for å prøve å finne den som er skredtatt. Vi har alt tilgjengelig mannskap inne i området. Det er i overkant av 20 stykker. Og så er flere på vei inn med et arbeidstog, sier operativ uteleder hos politiet, Odd Halvard Seterdal.

Like før halv fire melder politiet at det første toget med søkemannskaper og utstyr er på vei fra Haugastøl til skredområdet.

– Vi har til nå ikke klart å få inn noe helikopter på grunn av dårlig vær. Både luftambulansen fra Ål og Sea King fra Rygge har vært inne i området og vurdert forholdene, men ikke klart å lande, forklarer Seterdal.

Turfølge på seks

Personen som er savnet er ifølge politiet en del av en gruppe på seks tyske turister.

Lensmann Torstein Seim

Lensmann i Hol, Torstein Seim.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Meldingen er gått på at det er en person som er tatt av skred. Det var til sammen seks personer som har gått på skitur fra Haugastøl og skulle til Finse, sier lensmann i Hol, Torstein Seim, til NRK.

De øvrige personene i turfølget blir evakuert med toget tilbake til Haugastøl.

Svært vanskelige forhold

– Nå er det veldig tett snøvær, dårlig sikt og stor snøskredfare i fjellet, forklarer Seim.

Statens vegvesens webkamera på Haugastøl klokken 13.19.

Nødetatene ved bommen på Haugastøl klokken 13.19.

Foto: Statens vegvesen

Vaktleder ved Vestviken 110-sentral, Glenn-Espen Kustner, bekrefter overfor NRK at det er svært vanskelige forhold for redningsmannskapene.

– Det er svært sterk vind i området. Ifølge mannskaper har det kommet et sted mellom 40 og 50 cm med tung og våt snø i løpet av natten. Det gjør forholdene svært utfordrende, sier Kustner.

– Det er fryktelig vanskelig. Både føret og været er tungt. Det sliter på mannskapene. Vi er nødt til å tenke på egen sikkerhet også. Vi må finne en trygg vei inn og ut, sier Seterdal.

Norske redningshunder melder at syv lavinehunder er på vei til skredet. To ekvipasjer med helikopter fra Rygge og fire ekvipasjer i bil fra Tyin. I tillegg er en lavinehund, to politihunder og skredgruppa på vei i et Sea King-helikopter fra Sola.

Været skaper store problemer for redningsarbeidet på Haugastøl

Bergensbanen stengt

Bergensbanen ble stengt i en periode mellom Haugastøl og Finse på grunn av snøraset.

Harry Korslund

Pressevakt i Bane NOR, Harry Korslund.

Foto: Jernbaneverket

– På henvendelse fra politiet stengte vi Bergensbanen på grunn av et ras mellom Haugastøl og Tung/Finse, sier pressevakt i Bane NOR, Harry Korslund.

Rundt 14.30 melder NSB at Bergensbanen er åpnet igjen etter raset, men like etter 15.30 melder Bane NOR at Bergensbanen igjen blir stengt mellom Haugastøl og Finse etter en anmodning fra politiet og av sikkerhetshensyn.

Laster Twitter-innhold

I samarbeid med NSB blir det brukt et diesellokomotiv, som skal kjøre inn til rasområdet.

– Vårt bidrag primært nå er å hjelpe til med tog til å frakte mannskap og politi fra Voss og opp på høyfjellet, forteller Korslund.

Skred Haugastøl
Foto: Eric McNair-Landry

I tillegg til at luftressurser ikke kommer seg inn på vidda på grunn av det dårlige været, er også fjellovergangene preget av været. Riksvei 7 over Hardangervidda er stengt i hele dag, fylkesvei 50 Hol–Aurland er stengt, mens det på E16 over Filefjell og riksvei 52 over Hemsedalsfjellet er kolonnekjøring.