Turid ble knivstukket på trikken: - Jeg hadde ikke overlevd uten blodoverføring

For snart 12 år siden ble Turid Thoresen knivstukket på trikken i Oslo. Hun overlevde mot alle odds. Uten bidrag fra 22 blodgivere ville utfallet trolig blitt et annet.

Turid Thoresen

TILBAKE VED ÅSTEDET: Turid Thoresen overlevde knivstikkingen på trikken i Oslo i 2004. En mann døde og fire andre personer ble også skadet.

Foto: Anniken Mihle / NRK

– Hadde ikke ambulansen vært raskt på plass og jeg fått blodoverføring med en gang, så hadde jeg nok ikke stått her i dag, sier Turid Thoresen (48)

En person ble drept og fem personer ble skadet etter at en mann i 2004 trakk kniv på en trikk i Oslo midt i rushtiden. En av dem var altså Turid Thoresen, som bare var på vei hjem fra jobben.

Kniven traff henne rett i lunge og hjerte, og ga tre hull i hjertekammeret. Hun ble hjulpet av trikken og klarer å gå 40 meter før hun faller sammen. Etter få minutter kommer heldigvis ambulansen.

– De hadde kriseblod i ambulansen som jeg fikk med en gang. Etter 15-20 minutter lå jeg på operasjonsbordet på Ullevål, sier Thoresen til NRK.

Hun husker ingenting av det som skjedde, men har fått det fortalt i ettertid. Legene sier hun mistet fem liter blod. Det er nesten alt blodet i Turids kropp.

Artikkelen fortsetter under bildet

Trikkedrapet

En person ble drept og fem personer ble skadet etter at en mann i 2004 trakk kniv på en trikk i Oslo midt i rushtiden.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Hadde ikke overlevd uten blodoverføring

Uten bidrag fra 22 blodgivere ville utfallet trolig blitt et annet.

– Hadde jeg ikke fått blodoverføring hadde ikke jeg stått her i dag. Det hjelper ikke med dyktige kirurger hvis de ikke har noe å jobbe med.

Turid Thoresen

Turid Thoresen (48) ble knivstukket på trikken i 2004.

Foto: Anniken Mihle / NRK

Selv om legene gjorde en fantastisk jobb med å lappe henne sammen, lever hun i dag med arr over hele brystet og store smerter.

– Jeg har nerveskader og mye smerter. Men jeg står her på mine egne bein og barna mine har fortsatt en mamma.

Flere vil gi blod

Blodbanken i Oslo opplevde i fjor en formidabel økning i antall blodgivere. I løpet av året fikk de drøyt 3700 nye blodgivere. Det er en økning på 1000 personer fra året før.

I fjor var det 18 000 aktive blodgivere i Oslo. Dette er antall personer som var innom blodbanken minst en gang i løpet av 2015. Året før var det rett i overkant av 16 000.

– Målet er å ha 20.000 aktive givere i Oslo. Nå har vi 18.000, så vi har fortsatt et stykke igjen. Vært år mister vi rundt 3000 givere på grunn av alder, flytting eller av medisinske årsaker. Dermed er vi hele tiden avhengig av å minne befolkningen på hvor viktig det er å gi blod, forteller sykepleier Torill Aae ved Blodbanken.