– Ikke farlig å være i skogen under jakta

Mange turgåere, bær- og sopplukkere vegrer seg for å gå ut i skogen når jakta er i gang. De trenger ikke bekymre seg, mener Norges jeger- og fiskerforbund.

Elgjeger

Mellom femti og seksti tusen jegere er på plass i skogen når elgjakta starter.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Skyene ligger tungt over Eiksetra i Lier i Buskerud denne dagen. Allerede nå er mange småviltjegere ute med geværet, og på mandag vil det kry av jegere over det ganske land. Da starter årets høydepunkt for mange de fleste steder, nemlig elgjakta.

Trude Klerck Pedersen er ute på tur, bare dager før elgjakta bokstavelig talt braker i gang. Hun er ikke klar over at hun allerede nå kan møte småviltjegere, før NRK gjør henne oppmerksom på det.

– Jeg er ganske mørkt kledd, så jeg burde kanskje hatt på meg en vest, slik at jeg syntes bedre. Så jeg ble litt nervøs nå, sier Pedersen.

– Ikke farlig

Espen Farstad

Espen Farstad i NJFF mener det er trygt for alle å ferdes i skog og mark, selv om det pågår jakt.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Bekymringen deler Pedersen med flere. Mange er redde for å bevege seg i skog og mark når de kan møte jegere. For du kan jo forstyrre jakta, eller i verste fall bli truffet av et skudd.

Men du skal ikke bekymre deg, mener informasjonssjef Espen Farstad i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF).

– Vi går med våpen, og vi skal til syvende og sist ta liv. At det virker avskrekkende på noen kan jeg forstå, men det er ingen grunn til det. Det er plass til alle i skogen og ikke farlig å være der under jakta, sier Farstad.

Ingen turgåere truffet

Ulykker skjer fra tid til annen, men det har aldri rammet andre enn jegerne selv, ifølge Farstad. Selvsagt har det vært vådeskudd-ulykker, også med dødelig utfall, men det skjer jegere imellom.

– Vi har aldri sett skyteulykker mot joggere, bær- eller sopplukkere. Den statistikken er vi stolte av, og den skal vi videreføre, sier Farstad.

Han mener folk som møter jegere skal slå av en prat.

– Det er en god friluftstradisjon i Norge.

Les også:

Elg

Det er først og fremst denne karen som skal være redd når elgjakta starter.

Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

– Vis hensyn

Ved bommen opp til Eiksetra har Nina Haug sin ivrige turkamerat i bilen. De to skal på småviltjakt, og Nina mener alle bør vise hensyn til hverandre i skogen.

– All jakt varer en tidsbegrenset periode. Alle som skal ut i marka, må sette seg inn i hva som foregår, og vi jegere må være forsiktig mot til alt som beveger seg, sier Haug.

– Det hender aldri at du skyter på noe annet enn du skal?

– Nei, det viktigste er å holde igjen skudd, ikke å skyte.

Heller ikke Espen Farstad løsner skudd unødig.

– Hvis jeg hadde vært på elgjakt her nå, og du hadde kommet på tur, så ser vi at du kommer. Du går ikke på kvoten, rett og slett. Det hadde ikke vært aktuelt, smiler Farstad.