Tunnelbranner hett tema

Etter sommerens to tunnelbranner i Norge har kursing av brannfolk blitt en diskusjon. I Hobøl har man god kapasitet til å lære flere brannslukking i tunnel.

Justisminister Anders Anundsen mener brannfolk bør få trening i tunnelbranner under utdanningen, før de møter en reel brann i tunnel.

Mandag var justisminister Anders Anundsen på besøk ved IFs sikkerhetssenter på Ringvoll i Hobøl som driver med kursing i brannsikkerhet. På stedet har de blant annet en egen tunnel hvor man kan trene på å slukke en brann.

– Vi er i en situasjon hvor det er nødvendig å styrke brannfaglig utdanning enda mer, sier justisminister Anders Anundsen under besøket.

– Vi skal jo nå levere en helt ny brannfaglig utdanning, hvor det er viktig at de som skal ut å slukke brann har så god kompetanse som mulig.

anders anundsen

Justisminister Anders Anundsen fikk mandag se hvordan en tunnelbrann ser ut i Hobøl.

Foto: Tor René Stryger / NRK

Under sitt besøk i Hobøl fikk justisministeren se hvordan røyken brer seg ut i tunneltaket og beveger seg under en tunnelbrann. Instruktørene hadde satt fyr på en bil i øvingstunnelen.

– Det er spennende og viktig å få se dette, sier han idet den svarte røyken velter ut fra en bil som brenner.

I øvingstunnelen i Hobøl har brannmannskapene de siste åra brent opp 500 biler for å øve på tunnelbrann. Ifølge selskapet har de kapasitet til å doble antall øvelser i deres tunnel.

– Det som det snakkes mye om etter brannen i Gudvangatunnelen er at det ikke finnes treningskapasitet. Det er feil, sier konsernsjef i IF, Ivar Martinsen.

konsernsjef i IF, Ivar Martinsen.

Konsernsjef i IF, Ivar Martinsen.

Foto: Tor René Stryger / NRK

– Her står anlegget, vi har kompetansen og her har vi kapasitet, sier han videre og mener at anlegget kan doble antallet øvelser på brann i tunneler.

Se mer i videovinduet øverst i saken.