Hopp til innhold

Tunnel mot flom

En 2,7 kilometer lang tunnel kan i fremtiden løse flomproblemene i Vansjø.

Moss flommen 2000

Under storflommen i 2000 steg vannstanden i Vansjø til urovekkende høyder. Her ved Nesparken i Moss.

Foto: Tobias S. Martinsen / NRK

Forslaget fra Morsaprosjektet går ut på å lage en "flomtunnel" fra Vansjø i Rygge og ut i Oslofjorden, sør for Moss havn.

Elva for trang

Poenget er å avlaste den altfor trange Mosseelva ved storflom. Ordfører i Råde og styreleder i Morsaprosjektet, Kjell Løkke (Ap), er svært positiv til ideen.

– I 2000 var vannet faktisk nær ved å flomme over ved Nesparken, så en flomtunnel er absolutt et godt tiltak. Vi jo snakket om dette lenge, og derfor er det flott at det nå har kommet noen tall på bordet, sier Løkke til Moss Avis.

To alternativer

Morsa har lansert to forskjellige tunnel-alternativer. Den korteste og billigste, går fra Årvoldbukta og er beregnet til å bli en tunnel på 2,7 km. Prisen kan bli på 56 millioner kroner.

Den andre tunnelen er litt lengre, og vil koste opp i mot 83 millioner kroner. Diameteren på tunnelen må være 4-5 meter for å ta unna vannmengdene.

Spare penger

Løkke legger ikke skjul på at det vil koste penger, men understreker også at det er mye penger å spare hvis man klarer å unngå storflom.

– Alle er vel enige om at hvis vi kan greie å unngå disse store flommene, ikke minst med tanke på forurensning, stengte veier og store kostnader, så er det bra, sier Løkke til Moss Avis.