Hopp til innhold

Øyvind ble tuneflueflyktning

Tuneflua herjer for fullt om dagen, noe Øyvind Birkeland (44) fikk erfare da han skulle hogge ved hjemme på Greåker.

Øyvind Birkeland fikk et ublidt møte med tuneflua

BLODIG: Slik så beina til Øyvind Birkeland ut etter møtet med tuneflua lørdag.

Foto: Privat

– Jeg har aldri opplevd at det har vært så mye tuneflue som det har vært i år, forteller Øyvind Birkeland som har bodd på Greåker i 9 år.

Han skulle bare ut i hagen og hogge ved, da han plutselig merket at tuneflua hadde bitt ham til blods på både armer og bein.

– Det klør veldig nå. Hvis en blind mann hadde tatt meg på armen hadde han antakelig kunne lest, ler Birkeland.

Sunniva Sunde i tuneflueutvalget i Sarpsborg kommune

Sunniva Sunde i tuneflueutvalget i Sarpsborg forteller at knottarten er vanskelig å ta knekken på.

Foto: Odd Skjerdal/NRK

Tuneflua stikker ikke på samme måte som myggen, men skjærer isteden et sår i huden og tilsetter et blodfortynnende middel. Såret blør derfor lenge.

– Den har blitt et så stort folkehelseproblem at det er viktig at vi begrenser bestanden, sier Sunniva Sunde i tuneflueutvalget i Sarpsborg kommune.

Tuneflueflyktning

For Birkeland ble skapningen til slutt så innpåsliten at han bestemte seg for å reise bort en periode, nærmere bestemt til Flisa der kjæresten bor. Det slipper han unna tuneflua, men får fremdeles ikke helt fred fra blodsugende kryp.

– Det er litt mygg her, men den kommer stort sett på kveldstid, så da er det bare å gå inn, sier tuneflueflyktningen fornøyd over telefon.

Han innrømmer dog at han har ting hjemme han gjerne skulle ha fått ordnet, men som må vente takket være tuneflua.

– Jeg har mye jeg skulle ha gjort hjemme som må vente. Mye luking og annet hagearbeid, forteller Birkeland.

Det var VG som først fortalte om tuneflueangrepet på Birkeland.

– Stort folkehelseproblem

Politikerne i Sarpsborg har brukt millionsummer og drevet systematisk arbeid for å bekjempe tuneflua i en mannsalder. Også forskere fra zoologisk museum og Universitetet i Oslo har vært engasjert.

Men så langt har Østfolds store sommerplage gått seirende ut hvert år.

Tunefluer i vinduskarmen

Denne haugen med tunefluer samlet seg i Lise Brogårds vindu i løpet av et døgn i Våler i fjor. Støvsugeren måtte frem for å bli kvitt insektene.

Foto: Lise Brogård/Privat

I fjor fortalte NRK historien om bygda Våler som ble så hardt invadert av tuneflua at barna måtte holdes hjemme fra barnehagen.

– Vi som har levd noen år har jo fulgt med på den vitenskapelige føljetongen, faktisk helt siden 60-tallet. Men det er virkelig en vanskelig krabat å knekke, sier sarpingen Sigmund Andersen.

Tuneflueutvalget i Sarpsborg hadde tirsdag et møte for å legge en slagplan for den videre kampen mot knotten.

Planen er å plukke mose for å hindre egglegging, regulere vannstanden i Ågårdselva, der eggene klekkes, og å DNA-teste tuneflua for å få mer kunnskap.

– Vi skal også se på muligheten for å bruke dampapparat for å ødelegge grunnlaget for egglegging. Men det er ingen lette løsninger for å ta knekken på den, sier Sunde i Sarpsborg kommune.