Tuberkulose hos ansatt i barnehage

Tolv barnehagebarn i Oslo må behandles etter at det har blitt påvist smittsom tuberkulose hos en ansatt.

Barnehage

Minst ti barn under fem år får medisiner for å forebygge tuberkulose ved en barnehage i Oslo. Illustrasjonsbilde.

Foto: NRK

Det er ikke påvist tuberkulose hos barna, men de vil likevel få medisin hver dag de neste ukene for å forebygge sykdommen, skriver VG.

Akersløkka barnehageenhet ligger i Stolmakergata, og den ansatte skal ha vært i jevnlig kontakt med barna i barnehagen, og får nå behandling.

Finn Bovim

Finn Bovim, bydelsoverlege.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

– En ansatt har fått påvist smittsom tuberkulose og er under behandling. Da sier retningslinjene at vi skal undersøke barna på avdelingen for å forsikre oss om at de ikke er smittet, sier bydeloverlege Finn Bovim.

Bydelsoverlegen sier at sykdommen ikke er veldig smittsom, og at selv om det er en alvorlig sykdom er det ikke farlig for barna å fortsette å gå i barnehagen.

– Dette er ikke en dramatisk situasjon for oss. Vi har til enhver tid ti personer i tuberkulosebehandling i Grünerløkka bydel, sier Bovim.

Tirsdag ettermiddag skal det være et foreldremøte i barnehagen. En barnelege fra Ullevål sykehus vil være til stede for å forklare og svare på spørsmål.

Sannsynligvis ikke smittet

Siri Helene Hauge, avdeling for infeksjonsovervåkning ved Folkehelseinstituttet, sier til VG at det er lite sannsynlig at mange av barna er smittet, men at det er en sykdom som skaper frykt.

– I en barnehage er det for eksempel lite sannsynlig at mange av barna blir smittet selv om en av de ansatte har fått påvist smittsom lungetuberkulose. Dette er en sykdom hvor frykt og myter nok gjør at mange frykter den mer enn de strengt tatt bør, sier Hauge.

Ifølge avisen har det vært en økning i antall påviste tuberkulosetilfeller i Norge de ti site årene. Grunnen er at flere personer fra områder med høy forekomst av tuberkulose kommer til landet.