Hopp til innhold

Tubaloon til salgs

Kongsberg Jazzfestival vurderer å selge sin signaturscene Tubaloon. Den helt unike konstruksjonen er tegnet av Snøhetta og har i ti år hatt sin plass på Kirketorget.

Tubaloon-scenen på Kongsberg Jazzfestival

Tubaloon-scenen kan være til salgs, ifølge festivalsjef Kai Gustavsen. Men kun til den rette kjøperen.

Foto: unknown

– Det er to ting. Det ene er at den tar mye plass eller begrenser antall publikummere. Vi har ikke plass til 10 000 publikummere på Kirketorget med Tubaloon oppe, sier festivalsjef Kai Gustavsen, og legger til:

Festivalsjef Kai Gustavsen

Kai Gustavsen (t.h.) sier hans ønske er at scenen blir værende i Kongsberg.

Foto: Irene Lislien / Kongsberg Jazzfestival

– Og det andre er at produksjonene er for store for Tubaloon.

For to år siden trakk Stevie Wonder nærmere 10 000 mennesker på Kirketorget, da ble Tubaloon ikke satt opp. I år kommer Earth Wind and Fire og Kygo, da vil Tubaloon med sin høyde på 20 meter og lengde på 38 meter rett og slett stå i veien hvis den skulle bli tatt i bruk.

– Jeg tror at styret ville vurdert det, om det finnes interesserte kjøpere i Kongsberg. Men man ville nok tenkt seg om mange ganger før man solgte den ut av kommunen, sier Gustavsen.

Festival med spesiell scene

Noen syntes Tubaloon minner om en svane, eller en tuba. Navnet er satt sammen av nettopp tuba, og det engelske ordet for ballong.

Foto: NRK

Pris blir viktig

Kommunen ser derimot ikke for seg at de er en potensiell kjøper.

Kari Anne Sand, Senterpartiet

Kari Anne Sand tror kommunen har nok av andre ting å bruke penger på.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Hvis det kom en seriøs henvendelse, så må vi selvfølgelig forholde oss til det på en god måte. Men sånn umiddelbart så er vel kanskje ikke det vi skal bruke penger på å kjøpe inn en sånn, sier ordfører Kari Anne Sand. Hun understreker at pris eventuelt blir svært viktig, fordi det også koster å oppbevare og vedlikeholde en slik scene.

– Vi bør være kreative nå, og sammen med kultur og næringsliv finne på en plassering av Tubaloon. Kanskje den kunne bare stå noen sommeruker for en mengde kulturinstitusjoner i Kongsberg, sier Aage Gudnitz Skarrud.

Han er pensjonert reklamemaker, og svært engasjert i det lokale kulturlivet.

Bør greie å samle inn penger

Skarrud mener det finnes flere potensielle plasseringer i sølvbyen.

– Det finnes en uteplass nede ved brua. Fantastisk plass. Vi har magasinparken og vi har også parkområder ved siden av Krona, altså nedenfor Kirketorget. Så plassen skal det ikke stå på. Det er mer å finne en prosjektidé som kan gå hjem, forklarer Skarrud.

– Hvem kan tenkes å finansiere og bruke Tubaloon?

– Du spør vanskelig, men vi har greid sånne prosjekter før. Vi samlet inn 12 millioner kroner til et orgel i kirken. Burde vi ikke kunne greie å samle inn noen kroner til å få dette på plass? Den ville helt sikkert bli fylt opp. Tubaloon er på en måte født på Kongsberg og bør være på Kongsberg, sier Skarrud.

– Mitt ønske er at den blir værende i Kongsberg på en eller annen måte. Så får vi se hvordan vi får til det, avslutter Gustavsen.