Hopp til innhold

Trusler mot flere skoler i Viken

Natt til tirsdag skal det ha blitt fremsatt nye trusler om angrep mot flere videregående skoler i Drammen, Hønefoss og Kongsberg.

Politi utenfor Danvik Folkehøgskole i Drammen

Mandag var bevæpnet politi til stede da semesteret startet ved Danvik Folkehøgskole.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Forrige uke mottok Danvik Folkehøgskole trusler om et skyteangrep, og politiet stilte bevæpnet da skolen åpnet mandag.

Natt til tirsdag skal det ifølge Drammens Tidende ha blitt publisert flere trusselmeldinger på nett.

– Dette begynner å bli stort. Politiet har pratet med de fleste rektorene, og de er bekymret for situasjonen, sier leder for forebyggende enhet i politiet, Geir Oustorp, til avisa.

Geir Oustorp

Leder for forebyggende enhet i politiet i Drammen, Geir Oustorp.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Tirsdag formiddag bekrefter Oustorp overfor NRK at truslene er fremsatt mot flere videregående skoler i drammensdistriktet, men også på Kongsberg og i Hønefoss.

– Vi kjenner fortsatt ikke identiteten til den eller de som står bak truslene. Innholdet i truslene er det samme på alle skolene. Politiet mener disse er fremsatt gjennom en hacket profil i sosiale medier, sier Oustorp til NRK.

I en pressemelding skriver politiet:

«Det har i løpet av den siste uken blitt publisert trusler mot skoler i Buskerud på ulike nettfora. Politiet ser svært alvorlig på slike trusler, og har iverksatt etterforskning av sakene. Samtidig har politiet har økt beredskapen i Buskerud med både uniformerte og sivile patruljer. Skolene har startet sin virksomhet på vanlig måte etter anbefaling fra politiet.»

Trussel sendt til Buskerud Folkehøgskole

Denne trusselen er lagt inn på Buskerud Folkehøgskoles Facebook-side.

– Personen som står som avsender er sjekket ut av saken. Han har blitt hacket. Da må vi etterforske videre for å finne ut hvem som har hacket han, sier Oustorp

– Truslene går konkret på skoleskyting. Det har vært både spesifikke og en god del uspesifikke trusler, legger han til.

Skoledagen forløper som normalt

– I slike situasjoner forholder vi oss til de rådene som politiet gir oss. Vi har god og hyppig dialog med politiet, sier Solveig Olsen, direktør for kompetanse i Viken fylkeskommune.

Solveig Helene Olsen

Solveig Olsen er direktør for kompetanse i Viken fylkeskommune

Foto: Østfold fylkeskommune

– Nå vil man forsøke å få oversikt over situasjonen og opprettholde driften som normalt. Elever og ansatte er på skolen, og inntil vi får en annen beskjed så fortsetter vi sånn, forklarer Olsen.

Hun har følgende beskjed til elever og foresatte.

– Vi tar hver sak enkeltvis og forholder oss til dette fortløpende. Det er ingen grunn til at vi skal iverksette noen tiltak akkurat nå, og da skal skoledagen forløpe seg som normalt.

Politibil ved Åssiden videregående skole

Politiet utenfor Åssiden videregående skole i Drammen tirsdag.

Foto: Dana Khalouf / NRK

– Jeg blir litt bekymret når jeg hører om truslene, men jeg tror ikke det kommer til skje noe stort, sier Christoffer Jansson, som er elev ved Åssiden videregående skole, en annen av skolene som har fått trusler.

– Det pleier aldri å skje. Vi bor i Norge, det er et trygt land. Det er ikke lett å få tak i våpen her, sier medelev Marius Waage.

Informerer elever og foreldre

Lier videregående skole er én av skolene som har fått trusler. Rektor Anne Johanne Guldvik vil ikke kommentere truslene utover at skolen følger de regler og rutiner de har i forbindelse med slike trusler.

– Vi har også informert alle elevene og foresatte og vi har tett kontakt med politiet, sier Guldvik.

Trusler mot Lier videregående skole

Truslene som er fremsatt på Lier videregående skoles Facebook-side.

Foto: Skjermdump

Også Drammen videregående skole har mottatt trusler. Rektor Kristine Novak sier at de er opptatt av å berolige elevene.

Kristine Novak

Rektor ved Drammen videregående skole, Kristine Novak.

Foto: Rushda Syed / NRK

– Vi har også publisert informasjon til elever og foresatt på nettsiden til skolen, forteller Novak og legger til:

– Jeg har informert elevene over høyttaleranlegget på skolen om det vi vet. Ut over det forholder vi oss til fylkeskommunen og politiet.

Rektor ved Kongsberg videregående skole, Hanne Hagby, ønsker ikke å kommentere om skolen har mottatt trusler.

– Vi har fått informasjon om at flere skoler i Viken har mottatt trusler, og jeg vil verken avkrefte eller bekrefte om vår skole er blant dem. Skolene forholder seg til de instruksene vi får fra fylkeskommunen og politiet, sier Hagby.

Hønefoss videregående skole fikk trusselen inn via en kommentar på sin Facebook-side. Det bekrefter rektor Torunn Mathisen. Hun forteller at den nå er slettet.

– De ansatte har fått beskjed om trusselen, og elevene får nå informasjon via en tekstmelding. Vi er opptatt av å berolige elevene, sier Mathisen som er i dialog med fylkeskommunen og politiet om det som har skjedd.