Hopp til innhold

Trøstet med god mat

En hel bygd hjalp til i kulissene da Sundvolden hotell ble fylt opp med sørgende og overlevende etter terrorangrepet på Utøya.

Kjøkkensjef Bent Borge Hansen.

Kjøkkensjef på Sundvolden hotell Bent Borge Hansen har hatt noen hektiske døgn bak seg.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Det som møtte meg var et sant lite kaos. Vi ante ikke hvor mange gjester vi skulle lage mat til, eller hvor lenge vi skulle holde på. Det var bare å brette opp ermene, tømme kjøleskapet og begynne å lage mat med det vi hadde til rådighet, forteller kjøkkensjef ved hotellet Bent Borge Hansen.

Fredag 22. juli skulle egentlig vært en helt vanlig fredagskveld med familien for kjøkkensjef Bent Borge Hansen. Men da ambulansene og politibilene kom susene forbi stuedøra på Utvika, skjønte han at det bare var å sette kurs for kjøkkenet for å lage mat til overlevende og pårørende etter terrorangrepet på Utøya.

– Vi lagde en stor buffet av alt vi klarte å steke og koke. Først ved midnatt på lørdag ble den ryddet inn. Vi jobbet døgnet rundt og jeg tror ikke vi skrudde av kokeplatene før søndag morgen, fortsetter han.

Slet med å få tak i nok mat

– Én utfordring var å få tak i nok mat. Lageret vårt ble fort tomt for ferskvarer, så det var bare å få tint opp frysevarer, koke og steke opp etter hvert som maten tinte. Lørdag morgen skjønte jeg at dette bare ville eskalere. Da skulle også redningsmannskapene ha mat, forteller Hansen.

Til vanlig svinger han kokkekniven på kjøkkenet på Sundvollen Hotell og lager hjemmelaget mat av lokale råvarer. Før massakren skjedde var det sommeridyll og feriemodus som preget det familiedrevne hotellet i Hole.

– Etter hvert fikk jeg også tak i de fleste leverandørene våre. Noen måtte vekkes klokken syv om morgenen. Takket være en fantastisk innsats fra leverandørene våre så fikk vi tak i nok mat. En av bøndene stilte med en bil full av jordbær. Andre kom med nok salathoder. Hvor mange mennesker som har spist vet jeg ikke, forteller Hansen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sundvollen hotell

Pårørende og overlevende samlet seg på Sundvolden hotell etter terrorangrepet på Utøya. (arkivfoto)

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Trøstet med god mat

For mannskapene på kjøkkenet var det viktig å lage god mat oppi all tragedien. Hele kjøkkenteamet var opptatt av å vise omsorg og medfølelse i en veldig vanskelig situasjon, samtidig som man sørget for at folk fikk i seg nok næring. Derfor satte de sin ære i å lage den beste maten de klarte med det de hadde til rådighet.

– Vi tømte den lokale butikken for vaniljeis og sammen med alle jordbærene klarte vi å lokke frem flere smil blant de sørgende gjestene. Jeg tror det gjorde godt for mange, forteller kjøkkensjefen.

Også frivillige fra hele bygda hjalp til på kjøkkenet for å sørge for at alle fikk nok mat. At mange av de skadde og pårørende tok seg tid til å takke for oppvartningen.

– Jeg syns det er utrolig at folk tok seg tid til å takke for maten de fikk, når de er så redde og slitne, og vet at en av deres kjære kanskje er drept. Det gjør at du får ekstra lyst til å stå på, forteller Trond Erik Nilsen, kokk på Sundvolden hotell.

Trond Erik Nilsen, kokk på Sundvolden hotell.

Kokk Trond erik Nilsen satte stor pris på all takken han fikk av de pårørende.

Foto: Miriam Øyna / NRK