Trosset kjølig vær og vann

For fjerde år på rad hadde mange samlet seg til isbading i Spydeberg første nyttårsdag. I fjor var det rundt 30 isbadere, i år rundt 40.

isbading lyseren

Isbaderne i aksjon ved Hallerudstranda på Lyseren i Spydeberg. Rundt 300 var kommet for enten å bade, eller for å se isbaderne.

Foto: Stig Andrė Nilsen

– Fantastisk! Vi var flere enn vi noen gang har vært, sier arrangør Andreas Tangen, som gleder seg over at flere og flere velger å utfordre seg selv til en kald start på det nye året.

Innsamling fra familie og venner

– Det var mange som var preget av at det var veldig kaldt. Vi var likevel veldig heldig med været i år, det kunne jo tross alt ikke vært bedre, mener Tangen.

Det var rundt null grader i Lyseren mens det var et sted mellom tre og fire grader i lufta, da de kastet seg uti ved Hallerudstranda torsdag ettermiddag.

De som bader setter seg et mål og samler inn penger gjennom sponsing fra venner, kjente og familie. Pengene går til veldedighet, et barnehjem i Kenya. I skrivende stund har det kommet inn nesten 70.000 kroner fra isbaderne.

– Det er kjempebra! Det startet litt trått i år, men de siste dagene har det tatt helt av, sier en fornøyd Andreas Tangen.

Barnehjemmet

Han var med å starte barnehjemmet i Kenya i 2007. I dag bor det 160 barn på stedet og pengene isbaderne samler inn går til «Sure 24 homes» gjennom en faddergruppe.

I fjor kom det inn over 83.000 kroner, fra badende i Spydeberg, Råde, Porsgrunn og Os. Pengene fra 2014 er blant annet brukt til å ferdigstille et internat for 100 unge, ifølge faddergruppen.

Påsken i fjor var flere av isbaderne på besøk i Kenya, forteller Andreas Tangen, som er styreleder for faddergruppen Rain Edge Norge.

– Da fikk de se hva pengene går til, avslutter han.