Hopp til innhold

Trosser Helse Sør-Øst

Styret ved dette sykehuset nekter å kutte mer i driften, og trosser sin egen sjef.

 

Rjukan sykehus
Foto: Rune Guneriussen

Styret ved Blefjell sykehus tar sjansen på å bli kastet av helseminister Sylvia Brustad.

De nekter å kutte mer i driften, og styrer dermed mot et underskudd på 22 millioner kroner i år.

SE VIDEO: Skjebnedag for Blefjell

SE VIDEO: Trosser helseministeren

 

Nok er nok, sa de ansattes styrerepresentant, Arild Standal.

- Sånn som situasjonen har blitt nå kan ikke vi legge ned noe mer. Da må Helse Sør-Øst komme til oss og fortelle oss hva vi skal drive med, sier han.

Håpet å innfri

Føringene fra helseminister Sylvia Brustad, og fra styreleder i Helse Sør-Øst, Hanne Harlem, har vært klokkeklare. Styret må ta sikte på balanse i år. Men styret ved Blefjell sykehus klarte det ikke på sitt møte 20. desember, og de klarte det heller ikke tirsdag ettermiddag.

Skal det legges ned fødeavdelinger eller akuttfunksjoner får beskjeden komme i klare ordelag fra politikerne eller fra Helse Sør-Øst, mener styret. Men styreleder Inger Johanne Stokke hadde likevel helst sett at styret hadde innfridd eiernes forventninger.

- Å ikke kunne innfri synes jeg ikke er så veldig greit, men vi har gjort et hederlig stykke arbeid, både fra styret og administrasjonens side. Dette er så langt vi klarte å komme, og nå er vi der, sier hun.

- Føler du deg utrygg som styreleder nå?

- Det tenker jeg ikke noe på.

- Men Brustad har jo truet med å kaste styrer som ikke innfrir balansekravet.

- Ja, vi får vente å se, sier hun.

Styremøte Blefjell

Far styremøte i Blefjell sykehus 15. januar.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Ikke i mål

Ved møtets begynnelse kunne Inger Johanne Stokke fortelle at styrets nestleder Olav Forberg fra Bø trekker seg  fra sitt verv. Forberg har også ledet arbeidsgruppa som har utredet mulighetene for å kutte 50 millioner slik Helse Sør-Øst har bedt om. Gruppa kom altså ikke helt i mål. Nå har belastningen ved å være styremedlem har blitt for stor, innrømmer Forberg.

På tilhørerbenken under styremøtet satt Asgeir Drugli, lederen for sykehusaksjonen på Notodden som har mobilisert folkeopprør, fakkeltog og tusenvis av underskrifter for bevaring av sykehusene på Notodden, Rjukan og Kongsberg. Og han var naturlig nok veldig fornøyd med vedtaket.

- Jeg føler at vi har nådd fram med budskapet vårt gjennom et stort engasjement. Det er masse krefter som er lagt ned fra folk i denne saken, og det har vært stor oppslutning om de aksjonene vi har satt i gang.

- Var det modig av styret å ikke innfri balansekravet?

- Det var veldig bra gjort av styret, og all ære til styremedlemmene for det, sier han.

(NRK)