Risikerer 21 år for knivdrapet på Taher

Arshad Tofiq Mohammad Taher ble drept med 30 knivstikk og dumpet i Glomma i mai i fjor. Mandag starter rettssaken i Sarpsborg tingrett.

Trøskendrapet

Arshad Tofiq Mohammad Taher (30) ble funnet drept ved Trøsken bru i starten av juni.

Foto: Sebastian Nordli/NRK/Politiet

Forsvarsadvokat Vegard Aaløkken

Forsvarsadvokat Vegard Aaløkken forsvarer den drapstiltalte 26-åringen i Sarpsborg tingrett.

Foto: Tor Richardsen, Richardsen, Tor

Taher hadde ligget over to uker i vannet, da han ble funnet under Trøskenbrua av en ung gutt i juni i fjor.

En 26 år gammel mann er tiltalt for å ha tatt livet av ham i en containerleilighet i østre bydel i Sarpsborg.

Mannen er også tiltalt for befatning med og bruk av narkotika, og for å ha stjålet penger fra lommeboken til avdøde.

– Han erkjenner ikke straffskyld når det gjelder tiltalen på forsettlig drap. Men han vil erkjenne straffskyld når det gjelder dette med for eksempel befatning med narkotika, sier 26-åringens forsvarer Vegard Aaløkken.

23 vitner

Ifølge tiltalen skal Arshad Tofiq Mohammad Taher ha blitt stukket gjentatte ganger med kniv i blant annet hodet, halsen, og brystkassen.

Den tiltalte 26-åringen hevder selv at han ble angrepet.

– Han har sagt til politiet at han ble angrepet, og at det hele skjedde som en selvforsvarshandling. Det er nok det samme han vil forklare når saken skal opp i retten.

Åsted?

Arshad Tofiq Mohammad Taher ble knivdrept i en boligcontainer som stod på denne adressen i Sarpsborg.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Taher skal ha blitt påført til sammen omkring 30 stikk- og skjæreskader. Statsadvokat Ingrid Vormeland Salte har tatt ut tiltale for drap begått under særdeles skjerpende omstendigheter.

– Det betyr at det er en alvorlig sak, og det er lovens strengeste strafferamme, 21 år, som kommer til anvendelse, sier hun.

Hun har ennå ikke tatt stilling til hva kun kommer til å legge ned som påstand.

– Det vil også være avhengig av bevisførselen i retten, så det kan jeg foreløpig ikke kommentere.

Påtalemyndigheten har varslet 16 vitner. Det er i tillegg varslet seks vitner fra en av forsvarerne og ett vitne fra den andre forsvareren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Person funnet i Glomma

Politiet stod lenge uten spor i det såkalte Trøskendrapet i fjor. En skorpiontatovering på avdødes hals førte til flere tips.

Foto: Sebastian Nordli/NRK

Bistår familien

Elna Kristin Holbye bistår avdødes foreldre i tingretten. Hun forteller at det har vært tøft for familien å følge saken fra utlandet.

– De har selvfølgelig hatt det veldig vanskelig. Men de har en familierepresentant i Norge, som på et visst nivå får vært et bindeledd mellom saken her og familien, sier hun.

Holbye har ikke snakket med familien til avdøde de siste dagene, men de har tidligere uttrykt et ønske om å følge rettssaken fra mandag av.

– Jeg tror det blir like vanskelig for dem, som for andre foreldre som opplever å miste barna sine på en så tragisk måte, sier hun og legger til:

– Vi har diskutert dette, og foreldrene hadde i utgangspunktet et ønske om å følge rettssaken. Men jeg kan ikke nå bekrefte at de kommer til å være i tingretten på mandag.

Fraktet liket til Glomma

Den drapstiltalte 26-åringen sitter for tiden varetektsfengslet i Halden tingrett. Advokat Vegard Aaløkken forteller at hans klient ser frem til å bli ferdig med saken.

Også en 20 år gammel mann står tiltalt i saken. Han er tiltalt for å motarbeidet politiets etterforskning, ved å ha hjulpet til med å frakte liket fra åstedet i Sarpsborg sentrum til Glomma.

– Som del av omgangskretsen til avdøde var de to innledningsvis vitner, men endte som tiltalte. I tillegg til tekniske bevis har vi kartlagt bevegelsene deres gjennom vitneforklaringer og tele- og trafikkdata, sier Salte hos statsadvokaten i Oslo til NTB.

Den 20 år gamle mannen skal ha samlet sammen avdødes eiendeler, og lagt dette i en sekk og/eller poser sammen med blant annet drapsvåpenet og diverse vaskeutstyr, og dumpet dette på et ukjent sted.

– Hans klare opplevelse er at han ikke hadde noe valg, der og da, sier hans forsvarer, advokat Per Bjørge, som ikke ønsker å uttale seg om hvilken påstand han kommer til å legge ned for sin klient.

Det er satt av seks dager til behandling av saken i Sarpsborg tingrett.