Hopp til innhold

Tror trippeldrapet var planlagt

Politiet mener trippeldrapet i Oslo i fjor kan ha vært planlagt god tid i forveien. Nå vil de finne ut når øksa som ble brukt til drapene, ble kjøpt.

Politioverbetjent Finn Abrahamsen viser fram drapsøksa
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Hvis øksa ble kjøpt lenge før jentene ble drept, kan siktelsen mot broren endres fra forsettlig til overlagt drap.

Politiet viste på en pressekonferanse i Oslo fredag fram en tilsvarende øks som den politiet mener ble brukt i trippeldrapet på Kalbakken 1. oktober 2006.

De offentliggjorde også et bilde av 30-åringen som er siktet for å ha drept sine tre søstre.

Bakgrunnen er at politiet ønsker opplysninger hvor øksa av merket Øyo stammer fra.

- Kan bli avgjørende

Omstendighetene rundt øksa kan bli avgjørende for hva 30-åringen til slutt blir tiltalt for. Hvis han i en tid forut for trippeldrapet 1. oktober i fjor selv anskaffet øksa, peker dette i retning av at trippeldrapet var planlagt og dermed overlagt drap, mener politiet.

- Han er i dag siktet for forsettlig drap. Om dette endrer seg, vil etterforskningen videre vise, sier politioverbetjent Finn Abrahamsen til NTB.

- Alle tre ble hugget med øks

- Det er tekniske spor som knytter denne øksa til drapet, og den er funnet i huset. Vi vil ikke gå i detalj, men når det gjelder øksedrap sier det seg selv at er brutale drap, sier politiadvokat Cecilie Gulnes.

- Denne øksa er brukt som drapsvåpen mot alle tre jentene, slår hun fast. 

- Vi har ikke klart å knytte øksa til siktede eller andre som kan knyttes til drapet. Derfor viser vi nå fram øksa og bilder av siktede, for å hjelpe på hukommelsen til publikum, forklarer Gulnes.

Trippeldrap Kalbakken
Foto: HEIKO JUNGE / SCANPIX

Ber selgere melde seg

De tre søstrene på 13, 24 og 27 år var skutt med pistol, men også påført skader med øks, da de ble funnet søndag 1. oktober i fjor.

Politiet har ikke greid å finne ut når eller hvor øksa ble skaffet til veie, og under en pressekonferanse fredag ba de selgere eller andre vitner om å melde seg for politiet.

- Det er ingen i familien som vedkjenner seg øksa, og de sier de ikke vet hvordan den har kommet inn i huset, sier Gulnes. 

Strafferettslig tilregnelig

Tidligere i dag ble det klart at mannen som er siktet for å ha drept sine tre søstre på Kalbakken, kan bli straffet for drapene.

Rettspsykiatriske sakkyndige mener 30-åringen ikke er psykotisk og at han derfor er strafferettslig tilregnelig.

- Vi er overrasket over denne konklusjonen. Han har hatt langvarig behandlingskontakt med psykiatrien forut for dette, og det er fra den side gitt uttrykk for at han kanskje ikke ble fulgt godt nok opp, sier advokat Frode Sulland, som bistår advokat Truls Dramer i forsvaret av 30-åringen.

Politiet viser fram drapsvåpenet
Foto: Torgald Sørli / NRK

Sier han så sin døde mor

30-åringen har hele tiden hevdet at han ikke husker noe fra kvelden da drapene på de tre søstrene skjedde. Politiet bekrefter at han var ruspåvirket da han ble pågrepet og innlagt på sykehus tre timer etter at trippeldrapet fant sted.

Den trippeldrapssiktede har flere ganger sagt at han er blitt oppsøkt av sin mor, som døde i 1994, og at hun kan stå bak drapene, skriver VG.

Ikke psykotisk

Mannens forsvarer sier at han er overrasket over at den siktede er funnet strafferettslig tilregnelig til tross for hallusinasjoner.

- Det som beskrives av hallusinasjoner, er et viktig element i vurdering fra vår side, sier Sulland.

De sakkyndige har ikke funnet noen grunn til at siktede ikke skal huske noe. De slår fast at 30-åringen ikke er psykotisk og dermed strafferettslig tilregnelig.

Les alt om trippeldrapet på Kalbakken:

Trippeldrap på Kalbakken