Tror staten tar ansvar for millionoverskridelse

Eidsberg, Askim og Spydeberg kommuner har lenge kranglet med staten om ekstraregningen på nesten 50 millioner kroner for utbyggingen av fylkesvei 115 mellom Vamma og Ringnesdalen i Askim. Nå øyner Eidsberg-ordfører Erik Unaas (H) håp om en løsning.

Erik Unaas
Foto: NRK

– Det er kanskje Norges dyreste veistrekning per meter, og det er opplagt at når sånt skjer så må staten og Statens vegvesen ta det ansvaret, sier Unaas til NRK.no.

I helgen møtte han nok en gang statssekretær Bård Hoksrud (Frp) fra Samferdselsdepartementet, denne gangen på et Høyre-møte i Fredrikstad. Budsjettsprekken på nesten 50 millioner kroner på fylkesvei 115 var en av sakene de to snakket om.

– Jeg er overbevist om at både statssekretæren og statsråden føler på presset fra hele Østfold om å løse den saken der. De har satt seg godt inn i problemstillingen, og jeg tror nok at i løpet av vinteren så får vi en positiv tilbakemelding på at staten tar ansvaret for de overskridelsene som har vært på den veien, sier Unaas.

– Jobber på spreng

Statssekretær Bård Hoksrud (Frp) fra Samferdselsdepartementet

Bård Hoksrud forteller at regjeringen jobber på spreng for å finne en løsning.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Strekningen mellom Vamma og Ringnesdalen ble tatt i bruk etter utbyggingen var ferdig i fjor sommer, men allerede før dette var det klart at veien ble mye dyrere enn planlagt.

Vegvesenet har hele tiden ment at Askim, Eidsberg og Spydeberg kommuner – sammen med Østfold fylkeskommune – må dekke en del av budsjettsprekken, og fikk støtte fra den rødgrønne regjeringen på dette.

Fremskrittspartiet, Høyre og KrF har på sin side tatt til orde i Stortinget for at staten må ta ansvar for budsjettsprekken. Nå sitter de to førstnevnte partiene i regjering, og har foreløpig ikke funnet pengene. Statssekretær Bård Hoksrud i Samferdselsdepartementet forsikrer at saken ikke er glemt.

– Vi har hatt møter med ordførerne i Indre Østfold hvor de har tatt opp denne problemstillingen. Regjeringen jobber nå på spreng med dette for å se om vi kan få på plass en god løsning som gjør at kommunene ikke blir rammet i den grad som det ligger an til nå, sier han til NRK.no.

Forventer at kommunene blir fritatt

Ordfører i Eidsberg, Erik Unaas diskuterer med statssekretær Bård Hoksrud

Ordfører i Eidsberg Erik Unaas (H) i diskusjon med statssekretær Bård Hoksrud (Frp) fra Samferdselsdepartementet under Østfold Høyres høstkonferanse i helgen.

Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK

Statssekretæren kan med andre ord ikke love at kommunene slipper unna fullt og helt, og han kan heller ikke love at saken blir løst over natta.

– Jeg håper og tror ordførerne ser at det at man ikke har fått en beslutning betyr at man faktisk jobber på spreng med å få på plass en løsning. Jeg håper at vi ganske snart får tatt en beslutning på hva vi klarer å få til, slik at kommunene vet hva de må forholde seg til fremover, sier Hoksrud.

Eidsberg-ordføreren sier han kan tåle at det drøyer litt til før saken blir avklart, men forutsetter at kommunene ikke må betale en krone.

– Jeg er ganske tålmodig som person, så hvis svaret bare blir ja (til at staten dekker overskridelsen, journ.anm.) så kan det godt vente til våren for den saks skyld. Men det sliter litt, jeg tror det sliter på statsråden også, for på hvert eneste Østfold-besøk så er dette en av sakene som alle kaster seg over og vil diskutere og presse på, sier Erik Unaas.