Hopp til innhold

Tror på maktskifte i hovedstaden

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener valgseieren er innen rekkevidde i Oslo. Men da må de rødgrønne få sympatisørene opp av sofaen - spesielt i øst.

Jens Stoltenberg på Ap's stand på Karl Johan

Jens Stoltenberg på plass ved Arbeiderpartiets stand i spikersuppa i Oslo sentrum lørdag.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

Velgerne på vestkanten stemmer i større grad borgerlig enn velgere øst i Oslo. I tillegg er de langt flinkere til å delta i valget. Det kan koste de rødgrønne valgseieren nok en gang.

– Arbeiderpartiet er tradisjonelt det partiet med flest hjemmesittere. De må opp av sofaen og bruke stemmeretten sin, sier Stoltenberg.

Han mener det er fullt mulig for Aps kandidat Libe Rieber-Mohn å ta byrådslederjobben fra Høyres Stian Berger Røsland, selv om de fleste målinger viser et borgerlig grep om hovedstaden.

– En valgseier er absolutt innen rekkevidde, mener Stoltenberg.

Kan få hjelp av minoritetene

Når det gjelder antall forhåndsstemmer har 95.874 stemmer har kommet inn i år i Oslo. Til sammenligning forhåndsstemte 55.921 velgere i 2007 ved kommune- og bydelsvalget.

Mange har forventet at valgdeltakelsen vil stige sammenlignet med tidligere lokalvalg, etter terroren 22. juli.

Og det har blitt pekt på at den store minoritetsbefolkningen i Oslo nå i større grad vil trekke til urnene. Ved tidligere lokalvalg har omtrent to av tre med minoritetsbakgrunn vært hjemmesittere.

At volglokalet på multikulturelle Grønland er i toppen når det gjelder å sanke inn flest forhåndsstemmer, kan tyde på at flere flerkulturelle velgere vil stemme i år enn ved tidligere lokalvalg.

Tradisjonelt har minoritetene stemt på partier på ventresiden, og derfor kan det være avgjørende for valgresultatet i Oslo om disse velgerne bruker stemmeretten sin eller ikke.

Vil ikke tallfeste ambisjonene

Stoltenberg vegrer seg for å tallfeste sine ambisjoner foran kommunevalget, men innrømmer at han er ekstra spent på hvem som vinner kampen om de største norske byene.

– Vi ønsker selvsagt å vinne så mange kommuner og storbyer som mulig og beholde makten i Tromsø og Trondheim, sier Stoltenberg.

Soltenberg i Spikersuppa, Oslo

Stoltenberg talte til folk i Oslo sentrum lørdag.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix