Tror Østmarka-ulv er skutt

Hannulven har ikke vært observert på lang tid. Ulveaktivister frykter det verste.

Ulvehannen i Østmarka

SIST SETT: Ulvehannen i Østmarka ble sist observert i september, ifølge Rune Karlsen i Foreningen Våre Rovdyr. Dette bildet er tatt i januar i år.

Foto: Vidar Tveterhagen

– Jeg frykter at ulven har blitt skutt. Personlig tror jeg den er død, sier Rune Karlsen, som er styremedlem i foreningen Våre Rovdyr.

I februar ble det kjent at hannulven, født i Slettås-reviret i Trysil i 2015, hadde slått seg ned sammen med ulvetispa i Østmarka. Karlsen mener den siste observasjonen av ulven er 10. september i år.

– Det er veldig uvanlig at en alfahann forsvinner ut av reviret. Jeg kjenner kun til et tilfelle i Skandinavia hvor det har skjedd, sier Karlsen.

Han viser til en hannulv fra Sverige som forsvant fra sitt revir for mange år siden.

ulvevalpene i Østmarka 1. august 2017

Dette er de to ulvevalpene i Østmarka-flokken. De ble fotografert i starten av august i år.

Foto: Tor Anders Knai/Ivar Knai

Viltopptak viste tidligere i år at ulveparet i Østmarka hadde fått to valper. Ifølge Romerikes Blad ble tispa og valpene sist observert for bare noen få dager siden i Enebakk i Akershus.

Også ulveaktivist Marianne Mikalsen er redd for at det kan ha skjedd noe ulovlig, og tror ikke slike hendelser er uvanlig.

– Det er viktig å avdekke faunakriminalitet, hvis det er det som er tilfelle.

Tror ikke på naturlig død

Ida Glemminge, Statens Naturoppsyn

Ida Glemminge i Statens naturoppsyn tror ikke ulven har dødd naturlig.

Foto: Fredrik Buer / NRK

At hannulven har forlatt reviret av egen vilje er veldig usannsynlig, sier Ida Glemminge, regional rovviltansvarlig i Statens naturoppsyn.

– Har ulven etablert seg, blir den der til den dør. De er ekstremt trofaste.

Selv om ulven ikke har blitt sett på en stund, kan ikke SNO slå fast at den er død. Oppsynet jobber nå med DNA-prøver og oppfølging av spor for å kunne fastslå om hannulven fortsatt finnes i Østmarka.

Ifølge Glemminge viser tidligere undersøkelser at ulver sjelden dør av naturlige årsaker.

– Forskning har vist at den naturlige dødeligheten på alfadyr ligger på fire-fem prosent. De aller fleste blir skutt i lovlig eller ulovlig jakt, sier Glemminge og referer til ny forskning på den skandinaviske ulven.

Mistenker ikke noe straffbart

Christian Hillmann, seniorrådgiver

Christian Hillmann, seniorrådgiver i Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

Foto: Edin Babic / NRK

Christian Hillmann, seniorrådgiver i Fylkesmannen i Oslo og Akershus, sier de ikke har observert ulven på sine kameraer siden juli, men ønsker ikke å konkludere med at ulven er død av den grunn.

– Det er litt merkelig at ulven ikke har blitt observert i løpet av høsten, men det er for tidlig å bekrefte at den er borte, sier Hillmann.

Han mener det må være klarere indikasjoner på at noe ulovlig har skjedd før politiet blir kontaktet.

– Har vi mistanke om at det har skjedd noe straffbart så vil vi videreformidle det til politiet, men vi har ikke fått noen tips eller henvendelser om det, sier seniorrådgiveren.

ulv i østmarka

SISTE BILDE: Det siste bildet av hannulven ble tatt i sommer.

Foto: Viltkamera.nina.no