Hopp til innhold

Politiet tror stjålne kronjuveler er smeltet om

Politiet regner med at det meste av kronjuvelene til kongen som representerer Ashanti-regionen i Ghana har blitt smeltet om og solgt. Tirsdag starter rettssaken etter det dristige tyveriet.

Videoen viser tyven som tar med seg kofferten med kronjuvelene og går ut av hotellet.

Disse overvåkningsbildene av kronjuveltyveriet ble viktige bevis for politiet i saken.

Kronjuveler

Kong Otumfuo Osei Tutu II avbildet med noen kronjuvelene, som ble brukt i offentlige sammenhenger. Kongen får tilbake to gullbiller, men resten regner politiet med at har blitt smeltet opp.

Foto: Politiet

Det var i oktober i fjor at det oppsiktsvekkende tyveriet skjedde i lobbyen til Radisson Blue Plaza hotell i Oslo. Mens en kvinne i 50-årene opptok oppmerksomheten til portieren som passet på bagasjen til kongefølget, spaserte en mann i 40-årene ut av resepsjonen med kofferten juvelene ble oppbevart i, skriver politiet i tiltalen.

I tiltalen heter det at tyveriet anses som grovt, fordi det ble begått på offentlig sted, og på grunn av gjenstandenes verdi.

Det meste av gullgjenstandene har ikke kommet til rette, til tross for internasjonal etterlysning, forteller politiadvokat Asmund Riegels.

– Vi har ikke funnet det meste av det. Vi antar at det har blitt smeltet om og omsatt på det illegale markedet, sier Riegels til NRK.no.

En mindre del av regaliene vil imidlertid bli levert tilbake til kongen av Ashanti-regionen i Ghana, Otumfuo Osei Tutu II.

– Noen gullgjenstander ble funnet på den ene av de tiltalte og hos en gullsmed i Stockholm. Disse vil bli levert tilbake sier Riegels.

Dette gjelder blant annet to gullbiller, som ble funnet i forbindelse med pågripelsen i Sverige, skriver VG Nett.

Ble filmet

Kvinne etterlyst for kronjuvel-tyveriet

Kvinnen som skal ha avledet oppmerksomheten til portieren ble pågrepet i Peru, etter et internasjonalt politisamarbeid.

Foto: Politiet

Etter at den peruanske mannen snappet opp kofferten med kong Ashantis gullgjenstander, gikk han ut til en ventende Fiat Brava, kjørt av den tredje tiltalte, også han en peruansk mann i 40-årene.

Politiet har hatt gode spor å gå etter i saken, ettersom hele seansen ble filmet. Én uke etter tyveriet ble mannen på overvåkningsbildene pågrepet i Sverige. Han har tidligere erkjent å ha utført tyveriet.

I slutten av oktober ble den tredje personen pågrepet, også han i Sverige. Politiet mener vedkommende kjørte bilen som stod på utsiden av hotellet.

– Han vil svare nei på spørsmålet om straffskyld etter tiltalen. Han erkjenner å ha kjørt bilen, uten at han visste noe mer, sier mannens forsvarer, Stein Erik Ottesen, til NRK.no.

Artikkelen fortsetter.

Kronjuveler

Gullet kronjuvelene til kong Otumfuo Osei Tutu II er laget av har ifølge politiet en verdi på opp mot 600.000 kroner.

Foto: Politiet

Kvinne pågrepet i Peru

De to mennene sitter for tiden i varetekt i Norge, mens kvinnen er pågrepet og varetektsfengslet i Peru. Det er ikke kjent hvordan hun stiller seg til siktelsen.

– Vi tror vi har pågrepet alle personene som var involvert i tyveriet. Kvinnen har ikke blitt avhørt ennå, så det er usikkert hvordan hun vil forklare seg. Saken vil bli utsatt for hennes del, sier Riegels.

Norge har ingen utleveringsavtale med Peru, men norsk politi jobber likevel med å få til en utlevering.

– Det ble sendt en anmodning i slutten av januar, men denne har vi ikke fått svar på ennå. Det er mulig det vil avholdes en egen rettssak i Peru for hennes del, sier Riegels.

Stein Erik Ottesen

Stein Erik Ottesen forsvarer mannen som skal ha kjørt bilen etter juveltyveriet. Peruaneren erkjenner ikke straffskyld.

Foto: Oddleif Løset / NRK

Verdt opp mot 600.000 kroner

De verdifulle juvelene, som kong Otumfuo Osei Tutu II tidligere brukte til å smykke hode, føtter og hender, bestod totalt av om lag fire til fem kilo gull.

De stjålne juvelene skal ha gått i arv gjennom mange generasjoner, og blir brukt av kongen i offentlige sammenhenger.

– Det er nærmest umulig å sette en verdi på dette, det er gamle gjenstander som har stor symbolverdi for kongen. Den objektive gullverdien anslår vi til å ligge opp mot 600.000 kroner, avhengig av kvaliteten, sier Riegels, som vil føre saken i Oslo tingrett for aktoratets side.

– Vanskelig å skjønne

Eivind Fjeldstad

Eivind Fjeldstad i NABA sier det er vanskelig for nordmenn å skjønne hvor mye symbolverdi kronjuvelene har.

Foto: Frivillig ledelse / Presse

Kong Otumfuo Osei Tutu II var deltaker på en konferanse i Oslo i regi av The Norwegian African Business Association (NABA) da tyveriet skjedde.

– Vi har fått den samme beskjeden fra politiet, om at disse gjenstandene neppe vil bli funnet. Vi synes det er kjempetrist, sier Eivind Fjeldstad som leder The Norwegian-African Business Association (NABA) til NRK.no.

Han sier at beskjeden om at det meste av gullsmykkene sannsynligvis er tapt har blitt videreformidlet til kongen av Ashanti.

– Den symbolske verdien dette har tror jeg det er vanskelig for oss å skjønne. Nå håper vi bare at de som har gjort dette får sin dom, sier Fjeldstad, som forteller at saken vil bli bli fulgt med interesse i Ghana.

Fjeldstad skal selv vitne i saken, og forteller at det som er igjen av kronjuvelene vil bli overrakt representanter for kongen i forbindelse med rettssaken.

Fjeldstad vil samtidig berømme kong Otumfuo Osei Tutu IIs reaksjon etter tyveriet.

– Jeg kjørte med ham ut til Gardermoen i oktober, og det han sa da var «this could have happened at gunpoint», tross alt (dette kunne skjedd foran en pistolmunning, journ.anm.), sier Fjeldstad.

I Ghana

Otumfuo Osei Tutu II er konge i Ashanti-regionen i Ghana, men har ingen formell makt i det offisielle Ghana. Han har imidlertid en viktig rolle som økonomisk goodwillambassadør for hjemlandet.

Otumfos sekretær, Kofi Owuso Boateng, var med på turen til Norge i oktober. På telefon fra Ghana opplyser han til NRK.no at en representant for kongen skal vitne i rettssaken per telefon.

Boateng ønsker derfor ikke å kommentere saken nærmere på det nåværende tidspunkt.

Grovt tyveri har en øvre strafferamme på seks år i fengsel. Det er satt av tre dager til rettssaken i Oslo tingrett.

Kronjuveler

Otumfuo Osei Tutu II er konge for Ashanti-regionen i Ghana, men har ingen formell makt i landet. Pilene og sirklene viser gjenstandene som ble stjålet.

Foto: Politiet