Tror ikke Flexus-kaoset er over

Rune Gerhardsen tror ikke på at billettsystem-kaoset i kollektivtrafikken er over. I dag er det høring i samferdselskomiteen om saken.

Flexus - Ruters nye billettsystem

De nye billettautomatene har stått til pynt en god stund.

Foto: Hallvard Mørk Tvete / NRK

Leder av Samferdsels- og miljøkomitéen, Rune Gerhardsen, tror det kommer få eller ingen svar på kaoset i høringen i Samferdselskomiteen torsdag ettermiddag.

- Jeg er faktisk litt i tvil om vi kommer til å komme til bunns i dette. Men vi kommer til å sette søkelyset mot selve prosessen, og jeg stiller det samme spørsmålet som mange av byens borgere nok gjør: «Hvordan i himmelens navn har dette kunnet utvikle seg slik?», sier Gerhardsen til NRK Østlandssendingen.

Billettautomater satt ut i 2005

Målet med det nye billettsystemet er å gi alle reisende mulighet til å bruke det såkalte Flexus-kortet på alle trikker, t-baner, lokaltog og busser i hele Oslo og Akershus.

Rune Gerhardsen

Rune Gerhardsen.

Foto: Østlandssendingen / NRK

Mens prosjektet kom i gang for fem år tilbake, ble billettautomatene satt ut i 2005. Siden har alt vært det reneste kaos. Automatene virker ikke, regningen vokser - og er nå oppe i godt over 300 millioner kroner.

Les mer:

Full gransking av billettsystemet

Billettautomater utsatt igjen

Rune Gerhardsen håper nå at sjefen i kollektivtransportproduksjon, Trond Bjørgan, makter å gi klarere svar enn tidligere, under høringen senere.

- Jeg håper vi kan få svar, men prosessen så langt har vært uklar. Vi har stilt en rekke spørsmål i bystyret tidligere, og vi har stilt en rekke spørsmål til byrådet, som har besvart i notater. Men ingen av svarene har gitt noen holdepunkter for hva som egentlig har skjedd. Og vi har hele tiden trodd at dette skulle være klart i neste uke, eller i neste måned, sier Gerhardsen.

Skulle gå til Trondheim

Trond Bjørgan

Trond Bjørgan slipper å gå til Trondheim.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Etter flere år med testing og feiling slo Trond Bjørgan og kollektivtransportproduksjon fast på mandag at automatene endelig virker. Gode nyheter for Bjørgan, som lovet å gå til Trondheim hvis systemet ikke skulle virke da.

Det slipper han altså. Men Rune Gerhardsen er allikevel ikke sikker på at systemet vil være i bruk selv om automatene er klare:

- Erfaringene så langt gjør at jeg ikke tror mange føler seg trygge. Jeg vil jo være interessert i å høre om statusen og hvor sikre Bjørgan og Sporveien er på den ene siden, og byrådet er på den andre siden, på at det virkelig er i orden. Byens borgere er ganske utålmodige, og vi har jo sett på disse billettautomatene i årevis uten at noe har skjedd med dem.

Trond Bjørgan ønsket ikke å stille til intervju med NRK Østlandssendingen i denne saken.

Les også:
10 millioner billetter reddet

Full krangel om billettskandale

Når tror du det nye billettsystemet vil være igang? Kommenter nedenfor.