Hopp til innhold

Tror folk vil tilgi NSB

Tusenvis av pendlere har i en måned måtte komme seg på jobb med alternativ transport som følge av togstreiken. Selv om flere er dritt lei, vil ikke den langvarige streiken ha betydning for NSBs gode navn og rykte, mener omdømmeekspert.

Lange køer for å komme på bussen ved Vinterbro

STREIKEN FORTSETTER: Flere av dem som tok bussen inn til Oslo i dag har fått nok av at togene står.

– Jeg kommer til å fortsette å ta bussen når streiken er over jeg. NSB svarer ikke til forventningene uansett. Det er ofte fullstappa tog og mye forsinkelser, streik eller ei, sier en av dem som venter på bussen ved Tusenfryd onsdag.

Flere av dem som tok bussen inn til Oslo i dag har fått nok av at togene står.

– Jeg syns det holder nå. Det hadde vært greit om de kom til enighet. Nå er jeg lei av å ta buss istedenfor, forteller en annen.

Togstreiken fortsetter etter at partene tirsdag ikke kom til enighet etter et 16 timer langt møte hos Riksmekleren. Tusenvis av pendlere på Østlandet, og Sørlandsbanen, må dermed fortsatt stå i lange køer og finne alternative transportmuligheter.

Tror folk tilgir NSB

– Hver gang det er en streik, eller noe som rammer et omdømme, så sier folk at de aldri skal bruke tjenestene deres igjen. Men etter en uke eller to er folk tilbake i gamle vaner, sier omdømmeekspert og rektor ved Markedshøyskolen i Oslo, Trond Blindheim.

Han tror det må mer til før kundene svikter NSB.

Trond Blindheim i dress.

Rektor ved Markedshøyskolen i Oslo, Trond Blindheim

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK

– Streiken er nok verre for reisende som blir rammet hver eneste dag, enn den er for NSB.

– Hvis de blir så sure på NSB at de vil slutte å bruke dem, så må alternativene være bedre enn tjenestene NSB tilbyr. Og slikt alternativ finnes trolig ikke for da ville folk allerede ha begynt å bruke dem. Dessuten har mennesker en formidabel evne til å tilgi, sier Blindheim.

Fortsatt uenige

Rolf Ringdal

Leder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF)

Foto: Norsk Lokomotivmannsforbund

Etter at streiken har vart i en måned, er nå 124 lokførere tatt ut i streik. Torsdag er partene innkalt til tvungen mekling hos Riksmekleren.

Spekter, som forhandler på vegne av NSB, mener Lokomotivmannsforbundet har forledet kunder og passasjerer til å tro at de har endret kravene sine slik at togene kan gå igjen.

– Vi reagerer sterkt på at Lokomotivmannsforbundet har forledet passasjerer til å tro at de har endret kravene sine slik at togene igjen kan gå. I realiteten står de fast på kravet om å tariffeste hvilken kompetanse togførere skal ha til evig tid, sier kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter.

Leder Rolf Ringdal i Norsk Lokomotivmannsforbund er helt uenig.

– Vi har forståelse for at pendlerne er fortvila, men vi har kommet NSB i møte med skissen. NSB avviser imidlertid at de vil bidra til å avslutte streiken. NSB setter med sin holdning passasjerene og sikkerheten i andre rekke, sier Ringdal.