Motorsportlegende død

Trond Schea (83) sovnet stille inn natt til lørdag. Drammensmannen var en av de største profilene innen norsk motorsport på 1960- og 70-tallet.

Trond Schea

Trond Schea var en stor helt for mange i Norge. Dette bildet er fra 'Trafikkposten' i NRK i 1971.

Foto: NRK

Hans gode venn Holm Jacob Matheson bekreftet dødsfallet til VG på søndag. Schea ble 83 år.

Til VG sier Henning Solberg at Trond Schea var den aller største før Martin Schanche.

Schea var medlem av Fremskrittspartiet siden oppstarten av partiet, men han meldte seg ut i 2010. Han har sittet i bystyret i Drammen for Frp.

Med tilnavnet "The flying norwegian" ble Schea en dominerende kjører for Ford i England og Europa på slutten av 60-tallet. Han ble oppdaget i 1961 og karrieren hans resulterte i mange meritter. Særlig hjemme i Norge vant han flere konkurranser, som NM i bakkeløp og isbane og rally-NM.

Han beskrives som en av de fire store profilene i norsk motorsport av tidligere generalsekretær i Norges Bilsportforbund. Schea var et stort idol, og bilder av ham og hans mange biler av merket Ford har prydet mange gutterom.

Han hadde bakgrunn som sjømann, men etter hvert flyttet han til Oppsal i Oslo og ble lastebilsjåfør. Idrettskarrierene handlet ikke bare om motorsport. Han spilte fotball og bandy for Sagene, og han drev også med skihopp og vektløfting.

Det var Schea som kjørte politibilen i filmen "Olsenbanden og Dynamitt-Harry" fra 1970.

Schea deltok i konkurranser fram til 1997. Han fikk Norges Bilsportforbunds fortjenstmedalje i sølv i 1998 og ble kåret til Norges Motorsportsutøver i 1971.

Trond Schea døde nylig. Her er et arkivopptak fra 1971, der han snakker om hvordan du skal kjøre i en sving.

I NRKs program "Trafikkposten" viste Trond Schea hvordan du skal kjøre i en sving. Programmet er fra 1971.