Hopp til innhold

Treningssentre følger ikke antidopingprogram

Bare halvparten av landets treningssentre følger Antidoping Norges program for å få ned dopingbruk i treningsmiljøene. Snittprisen på en dopingtest ligger på 2 000 kroner.

Pro Gym Hokksund

SAGT OPP MEDLEMMER: Pro Gym i Hokksund har tidligere sagt opp flere medlemmer etter mistanke om dopingbruk, men er et av mange treningssentre som ikke deltar i programmet til Antidoping Norge. NB! Personene på bildet har ingenting med dopingsaken å gjøre.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Tidligere denne uka det ble kjent at politiet har beslaglagt dopingmidler til en verdi av 29 millioner kroner i Øvre Eiker i Buskerud.

I forbindelse med dopbeslaget slo politiet til mot treningssenteret Pro Gym i Hokksund tirsdag denne uka. Mange av dopingligaens kunder, som ble avslørt i forbindelse med dopbeslaget, trente på dette senteret.

Ifølge daglig leder på Pro Gym, Ann Therese Kristoffersen, gjør senteret det de kan for å ha et rusfritt miljø. De har sagt opp medlemmer ved mistanke om dopmisbruk, men hun sier at kan være mange som er brukere uten at det avdekkes.

Årsaken er at dopingtester er for kostbare å gjennomføre.

Ann Therese Kristoffersen

TRIST: Ann Therese Kristoffersen, daglig leder ved Pro Gym synes det er bra at dopingbrukere blir pågrepet. Hun sier det er vanskelig å avdekke hvem som bruker dop på treningssenteret.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Tror det er en misoppfatning

Ifølge Kim Eilertsen, rådgiver for Antidoping Norges program «Rent Senter», er snittprisen på en dopingtest på rundt 2 000 kroner.

– Selve analysene har jo en kostnad, men vi tror også at det kan være en misoppfatning blant sentrene som ikke tar del i programmet om hvor mye dette egentlig koster, sier han.

I dag deltar 430 treningssentre i «Rent Senter» -programmet. Det er halvparten av alle treningssentrene i landet. Ifølge Eilertsen er tilbakemeldingen fra sentrene at kostnaden for å være med i programmet er minimal i forhold til hva man får igjen.

– 2 000 er kanskje halvparten av hva et medlem betaler for et medlemsskap, så det er ikke snakk om så store penger, sier han.

Kim Eilertsen

VIKTIG SAMFUNNSANSVAR: Kim Eilertsen, rådgiver ved Antidoping Norge, ønsker å få flere treningssentre til å delta i organisasjonens antidoping-program.

Foto: Antidoping Norge

Samfunnsansvar

Eilertsen tror én annen årsak til at mange sentre ikke deltar i antidopingprogrammet kan være at man ikke tror problemet er så stort som det er, men han er enig i at Antidoping Norge har en jobb å gjøre.

– Vi jobber så godt vi kan for å få flest mulig til å ta et tydelig standpunkt mot doping. Vi tror jo at det kan forekomme doping på alle treningssentre i Norge, sier han.

Han påpeker at sentrene gjennom samarbeidet får mer kunnskap om hva man skal se etter når det gjelder dopingbruk blant egne medlemmer. Antidoping Norge har også en avtale med Datatilsynet slik at personvernet blir ivaretatt ved gjennomføring av dopingtester.

– Det er viktig at treningssentrene tar samfunnsansvaret når man har unge mennesker som trener hos seg, sier Eilertsen.

dopingbeslag

FLERE MILLIONER: Politiet gjorde i Desember i fjor beslag på dopingmidler til en antatt verdi på 29 millioner kroner.

Foto: Politiet

Flere nyheter fra NRK Buskerud