Trening hjelper Anette å puste etter covid-19 – håper på mer tid til rehabilitering

Hun er fortsatt alvorlig syk, ett år etter at hun ble koronasmittet. Anette Pedersen håper regjeringen holder løftet om rehabiliteringshjelp, slik at hun kan begynne å jobbe igjen.

Treningen har blir livsviktig for Anette Pedersen

Treningen har blitt livsviktig for Anette Pedersen.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

– Det er tungt, men jeg skal klare det!

Med fire kilo i enden av snoren kjemper Anette Pedersen (34) mot seg selv. Hun vet at for hver gang hun klarer å trekke armen til seg blir lungene litt sterkere, og bedre i stand til å gi henne nok luft til at hun kan puste tilnærmet normalt igjen.

– Etter at jeg begynte å trene i desember har jeg blitt en god del bedre. Så det har alt å si det jeg gjør nå, forteller 34-åringen fra Spikkestad.

I slutten av mars i fjor ble Pedersen smittet med covid-19 etter en snartur på det lokale legekontoret, og siden har hun vært syk.

Anette Pedersen (34) er kraftig redusert etter å ha vært korona-smittet.

Anette Pedersen møtte NRK på høsten. Da måtte hun trekke pusten omtrent mellom hvert ord.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Nå har Pedersen et håp at hun og andre som sliter med ettervirkninger av covid-19, skal få tid til å trene seg opp igjen.

Lover rehabiliteringshjelp

Onsdag kom regjeringens gjenåpningsplan for Norge. Helsedirektoratet jobber blant annet med en nasjonal plan for rehabilitering etter covid-19.

Statsminister Erna Solberg (H) lovet at det skal etableres et godt rehabiliteringstilbud til dem som sliter med senvirkninger fra covid-19, slik at flest mulig kan leve slik de levde før pandemien.

Pedersen er glad for at hun og andre som sliter med ettervirkninger av korona, skal få et tilbud.

Treningen har blitt avgjørende for om Anette skal bli frisk igjen og klare å jobbe.
Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Det er helt topp. Jeg er ikke den eneste som er langtidssyk, og det kommer jo ganske mange etter meg som kommer til å havne i samme båt, sier hun.

Snart på arbeidsavklaringspenger

Ettersom Pedersen har vært langtidssyk i ett år tvinger sykelønnsordningen henne over på arbeidsavklaringspenger, og lønnsinntekten reduseres til 66 prosent.

– Jeg merker presset. Nesten daglig kommer det en påminnelse fra Nav om at jeg snart skal over på arbeidsavklaringspenger, sier hun.

Familien er usikre på fremtiden og om Anette får den hjelpen hun vil trenge

Anette Pedersen og samboer Kim Bergseth.

Foto: Per Håkon Solberg

Pedersen er redd økonomien ikke kommer til å strekke til med tre barn, hus og bil. Hun er redd hun kommer til å måtte avslutte treningen og begynne å jobbe fullt igjen før kroppen er klar. For sånn som helsa er nå, har hun ikke krefter til både jobb og opptrening.

– Jeg trenger tid til å trene meg opp. Jeg håper man i rehabiliteringshjelpen får en individuell plan og oppfølging fra lege og fysioterapeut.

SV vil være vaktbikkje

Siden pandemien rammet Norge og landet stengte ned i fjor, har over 100.000 personer blitt koronasmittet. Verken NAV eller FHI har oversikt over hvor mange av dem som har blitt langtidssyke.

Den oversikten bør man ha, mener helsepolitisk talsperson i SV, Nicholas Wilkinson.

Helsepolitisk talsperson i SV, Nicholas Wilkinson

Nicholas Wilkinson er helsepolitisk talsperson i SV.

Foto: Johan Granerud / SV

– Hvis vi skal klare å gi denne pasientgruppen god hjelp, må vi også vite hvor mange vi trenger å hjelpe. Det er ikke greit at vi ikke har noen god statistikk på dette, sier han.

Wilkinson mener det er bra at regjeringen vil gi denne pasientgruppen et eget opplegg, men sier det er trist at det kommer så sent.

– Det burde vært på plass allerede i fjor vår. Vi vet at rehabiliteringen virker best de første månedene etter en skade. Men litt hjelp er bedre enn ingen hjelp, og jeg skal være vaktbikkja som passer på at regjeringen holder sitt løfte, sier han.

Gir ikke opp

Anette Pedersens familie merker også at treningen hjelper henne.

– Vi ser stor forskjell på de dagene hvor hun trener, forteller samboer Kim Bergseth.

Hos fysioterapeuten gjør Pedersen seg klar til en ny økt. Det gjenstår bare noen få minutter av den times lange økten hun kjemper seg igjennom.

– Jeg er sta, og jeg har trua. Jeg skal tilbake til jobben som hjelpepleier. Jeg trenger bare å få nødvendig tid og hjelp.

Trening hos fysioterapaut skal gjøre Anette frisk

I dag har hun fått tilbake troen på at hun en dag kan begynne å jobbe igjen som hjelpepleier. For hver dag orker hun litt mer.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 15.05.2021
2 350
Smittede siste 7 dager
109
Innlagte
774
Døde
1 556 905
Vaksinerte