Hopp til innhold

Trenerlegende i Stjernen: – På tide å få orden

FREDRIKSTAD (NRK): Torsdag skjedde det for andre gang på fire måneder: En trenerlegende signerte for et lag i Fredrikstad. Sånt blir det optimisme av.

Per-Mathias Høgmo og Bengt-Åke Gustafsson

Per-Mathias Høgmo vant OL med det norske kvinnelandslaget i 2000. Bengt-Åke Gustafsson tok det svenske landslaget til OL-gull seks år senere. Nå skal begge løfte idretten i Fredrikstad til Norgestoppen igjen.

Foto: Erik Johansen / SCANPIX/Fredrik Persson/SCANPIX

– Dette er en veldig spennende utfordring for meg å ta. Det er på tide å få orden på klubben igjen, sier Stjernens nye hovedtrener Bengt-Åke Gustafsson.

OS 2010 ICE HOCKEY

Bengt-Åke Gustafsson har vunnet både VM og OL med det svenske landslaget i ishockey. Nå har han signert for Stjernen.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX / NTB scanpix

60-åringen fra Sverige har spilt over 600 kamper i NHL, blitt verdensmester to ganger og har senere hatt stor suksess som trener.

I 2006 ble han som svensk landslagssjef første trener som ledet et land til OL- og VM-gull i samme sesong, tre år etter at han ble innlemmet i International Ice Hockey Hall of Fame.

Torsdag formiddag signerte han en toårskontrakt med Stjernen.

– Dette er et langsiktig prosjekt. På sikt er målet at vi skal være med å kjempe i toppen, sier han.

Høgmo falt for engasjementet

Ansettelsen kommer drøyt fire måneder etter at Fredrikstad Fotballklubb signerte en avtale med tidligere landslagssjef Per-Mathias Høgmo.

58-åringen fra Gratangen i Troms trente det norske herrelandslaget fra 2013 til 2016. Også han er olympisk mester, med det norske kvinnelandslaget i 2000.

Høgmo ny Fredrikstad trener

Per-Mathias Høgmo har ambisjoner om å bygge opp en ny kultur i Fredrikstad. Han har blant annet vunnet OL med det norske kvinnelandslaget.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Høgmo falt for utfordringen med å få Fredrikstad tilbake på idrettskartet.

– Det er snart 60 år siden FFK sist ble seriemestere, men de har likevel hatt forventninger i alle år. Men det er bare gøy og positivt med forventninger. Jeg lar meg fascinere av engasjementet som er i denne byen, sier han.

Høgmo beskriver Fredrikstad som en «fortsatt veldig sterk merkevare i Skandinavia».

– Det sier noe om potensialet og det trigget meg til å ta jobben. Jeg vil være med på å profesjonalisere denne klubben og svare til forventningene som er her.

Til sesongstarten i 2. divisjon mot Asker neste helg har klubben solgt over 3500 billetter. Det sier noe om hvor stort engasjement som finnes i byen.

Laster Twitter-innhold

TV2-ekspert: – Skal tradisjonelt kjempe i toppen

Fotball- og ishockeykommentator Kasper Wikestad i TV2 er ikke overrasket over at sukesstrenerne har valgt Fredrikstad, selv om resultatene har vært svake de siste årene.

– Dette er klubber som tradisjonelt sett skal være med å kjempe i toppen. Selv om de er nede med brukket rygg, så er Fredrikstad en entusiastisk by som vet å sette pris på lagene når de gjør det bra, sier han.

Wikestad understreker likevel at et stort trenernavn ikke automatisk betyr suksess.

Kasper Wikestad

TV2-ekspert Kasper Wikestad er ikke overrasket over at Fredrikstad-klubbene har tiltrukket seg store trenernavn.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

– Det er lenge siden Stjernen har vært der oppe, og svenske trenere har en tendens til å undervurdere den norske ishockeyligaen. FFK er et veldig spennende prosjekt i norsk målestokk. Men de trenger en kulturendring, og da er nok Høgmo rett mann, sier han.

Stjernen måtte ut i kvalifisering for å sikre en plass i årets eliteserie. Byens fotballklubb rykket ned til 2. divisjon, etter å ha tapt for Notodden i kvalifiseringen forrige sesong.