Hopp til innhold

Tre menn frifunnet for voldtekt – må betale erstatning for gjentatte overgrep

Et flertall i Borgarting lagmannsrett ville dømme de tre mennene som var tiltalt for gjengvoldtekt av en 18 år gammel jente i 2014, men flertallet var ikke stort nok.

Fagdommerne og en meddommer i Borgarting lagmannsrett ville dømme de tre mennene for gjengvoldtekt, skriver avisa Hallingdølen.

Fagdommerne ville dømme

De tre ble dømt til henholdsvis seks og seks og et halvt år fengsel i Hallingdal tingrett. Dommen ble anket til Borgarting lagmannsrett hvor mennene ble frikjent av juryen, men de tre fagdommerne var uenige og satte avgjørelsen til side.

Derfor måtte saken opp en andre gang i Borgarting lagmannsrett, skriver Hallingdølen.

Tre fagdommere og en av meddommerne i siste runde i lagmannsretten kom fram til at de tre mennene var skyldige. De tre andre meddommerne mente mennene måtte frifinnes. I slike meddommersaker holder det ikke med et rent flertall på fire, det kreves fem, skriver Dagbladet.

Nå er de tre frikjent i lagmannsretten etter at flertallet for å opprettholde dommen ikke var stort nok.

Må betale erstatning

Siden flertallet i retten mener det skal ha skjedd gjentatte overgrep over tid, og ettervirkningene for jenta er svært alvorlige er de tre mennene dømt til å betale erstatning.

Kvinnens bistandsadvokat, Elisabeth Hagen, sier at hennes klient reagerer sterkt på dommen.

– Det er helt uforståelig for henne, men det er slik prosessordningen vår faktisk er. Men vi mener det er en uriktig dom, forteller Hagen til NRK.

– Jeg mener at flertallet har foretatt en grundig gjennomgang av sakens beviser, og på bakgrunn av den grundige gjennomgangen har de fire dommerne funnet det bevist utover enhver tvil at de tre tiltalte har begått overgrep mot min klient, sier Hagen.

Arne Seland som er forsvarer for en av mennene sier til Dagbladet at han aldri har sett en liknende dom.

– Dette viser hvor viktig meddommerfunksjonen er, og at det ikke er «overklasse som skal dømme tiltalte ovenfra og ned», sier Seland.

– Hvordan er det mulig

Journalist Arne O. Lindahl i Hallingdølen har fulgt saken tett siden de tre mennene ble siktet for voldtekten i mars 2014, og sier at saken gjør han opprørt. I en kommentar i Hallingdølen spør han hvordan det er mulig at dommerne i tingretten og i lagmannsretten ser saken på helt annerledes.

– Jeg har jobbet med retts – og krimsaker i over 40 år og dekket flere rystende saker, men denne saken gjør noe med meg, sier han til NRK.

– Det gjør inntrykk når det er en jente som bare er 18 år og forsvarsløs, og det er dop og sex involvert. Det er en situasjon som hun har opplevd som utrolig vond.

Lindahl sier det er en menneskeskjebne oppi det hele som er veldig vond å oppleve og et ungt liv som er ødelagt. Han setter også spørsmål ved hvordan tre menn, hvorav to har barn og samboere, kan gjøre slikt.

– Hvordan er det mulig at voksne mennesker oppfører seg sånn?

Hevder det var frivillig

De tre mennene ble i Hallingdal tingrett dømt for voldtekten i mars 2014. Ifølge dommen fra tingretten skal mennene ha dopet ned en kvinne i slutten av tenårene og voldtatt henne gjentatte ganger i flere timer.

Mennene skal ha møtt den 18 år gamle jenta på byen i Hemsedal, og invitert henne på et nachspiel. Der fikk hun i seg det narkotiske partydopet MDMA som en av de tiltalte hadde med, skriver Hallingdølen.

I den siste runden i lagmannsretten kom de tre fagdommerne og en av meddommerne fram til at de tre mennene var skyldige, og måtte dømmes. Tre meddommere kom fram til mennene måtte frifinnes. Flertallet mente kvinnen var så ruset på alkohol og narkotika at hun ikke var i stand til å motsette seg de seksuelle handlingene, heter det i dommen.